Förvaltarna höjer tempot

Flera förvaltare, bland annat Banco, vill utnyttja de kortsiktiga svängningarna i marknaden för att höja avkastningen. Omsättningshastigheten i fonderna har ökat över lag.

Det talas ofta om aktiva och passiva fondförvaltare. Hur aktiv en förvaltare är kan mätas på två olika sätt. Dels hur mycket förvaltaren avviker mot sitt jämförelseindex. Dels hur länge förvaltaren i snitt behåller aktierna.

Det är viktigt för förvaltarna att visa upp något typ av aktivitet, annars kommer de att betraktas som indexfonder – och kan då bara motivera en bråkdel av avgifterna. Men för att fondernas aktivitet verkligen ska vara av godo för andelsägaren krävs mycket skickliga personer som genom sin aktivitet »slår marknaden«. Detta är långt ifrån alltid fallet.

De två olika typerna av aktivitet särskiljs sällan i vardagligt tal, men den här artikeln handlar om den senare typen av aktivitet. Enklast är att studera nyckeltalet. omsättningshastighet. Alla fondföretag, utom Salusansvar Öhman, redovisar nyckeltalet i sin halvårsrapport. Affärsvärlden har rankat 261 bland- och aktiefonder från svenska fondföretag efter omsättningshastigheten under första halvåret 1999.

Snurrar fort

Av tabellerna (se den tryckta tidningen, nummer 36/1999 sidan 54) framgår de mest extrema fonderna och skillnaderna är mycket stora. Medan Aragon Tillväxt +30 och Banco Hedge i snitt byter ut hela portföljen varannan månad, sitter Folksam USA, Folksam Japan och SPP Generation 30-tal till synes nöjda.

En omsättningshastighet på 50 procent innebär nämligen att portföljen byts ut i snitt vartannat år och 200 procent således en gång i halvåret. Det är emellertid inte ovanligt att hela aktieportföljen byts ut varje år och i undersökningen är det inte mindre än 52 fonder som har en omsättningshastighet på över 100 procent. Men i verkligheten byts naturligtvis inte hela fonden ut. Omsättningshastigheten kan genereras av en osedvanligt stor handel i bara ett papper, under en period.

Snittet för alla 261 fonderna är 52 procent, vilket är några procentenheter högre än tidigare jämförelser och innebär att förvaltarna har höjt tempot. Snittet är vägt med fondförmögenheten.

Enligt Fondbolagens Förenings rekommendationer beräknas omsättningshastigheten, som det lägsta av summan köp respektive summan sälj dividerat med genomsnittlig fondförmögenhet. Halvårssiffror multipliceras med två för att få årstakt.

Orsaken till denna något komplicerade definition är att fondbolagen inte vill att nyckeltalet ska påverkas av om förvaltaren tvingas göra många affärer när spararna satt in eller tagit ut mycket pengar. Det är rimligt, men faktum är att problemet ibland påverka användbarheten av nyckeltalet ändå. Exempelvis visar många nya fonder, liksom fonder med stora inflöden, noll i omsättningshastighet eftersom förvaltaren bara köpt inte sålt. Är inflödena tillräckligt stora kan förvaltaren till och med vikta om kraftigt bara genom att köpa.

Folksam Japan har exempelvis inte sålt någonting under våren, men eftersom insättningar på 50 miljoner kronor ökat förmögenheten med 75 procent, har förvaltaren knappast legat på latsidan. SEB Fastighet med en omsättning på fyra procent är därför ett bättre exempel på en förvaltare som sitter nöjd.

Omsättningshastigheten är också beroende av hur stor fonden och fondbolaget är. Eftersom de flesta affärerna på börsen är av begränsad storlek är det lättare för fonder med liten fondförmögenhet att hålla hög omsättningshastighet. Tabellen härintill toppas också av de mindre fondbolagen Carnegie, Catella och Aktie-Ansvar.

Snurrar långsamt

Mest långsiktiga i sina innehav är Penser och SPP. Det är något oväntat att SPP har så låg genomsnittlig omsättningshastighet, eftersom de har sagt att de ska ha låg aktiv risk, men vara aktiva i det korta perspektivet och utnyttja svängningarna för att höja avkastningen. Omsättningen sjönk först halvåret från 37 till 14 procent. En förklaring till den låga omsättningshastigheten är att inflödena varit goda. Sverigefonden ökade exempelvis med 36 miljoner kronor, det vill säga 30 procent av fondförmögenheten. Även i Generationsfonderna har inflödena varit mycket stora.

Båda giganterna Robur och SEB ligger under snittet, medan Nordbanken ligger strax över. Handelsbanken har haft en rejäl omsättningsökning under första halvåret i år. Handelsbanken har bland annat höjt omsättningen i Reavinstfonden som kommenterades i »Omsättning avslöjar dolda synder«, därför att vi tyckte att en omsättning på 30 procent under 1998 rimmande illa med den uttalade strategin att hålla »en hög rörlighet i handeln inom en del av fonden«. Under första halvåret omsattes aktier motsvarande 110 procent i årstakt.

Banco hamnar någonstans runt medianen i sammanställningen, men siffran är intressant ändå eftersom det är en kraftig ökning jämfört med tidigare mätningar. Helåret 1998 var snittomsättningen exempelvis 48 procent, men har nu ökat till 85 procent.

Av Bancos 23 fonder i undersökningen har omsättningen ökat i 19 sedan i fjol. Störst var ökningen i Banco Europa, som har fått ny förvaltare under perioden vilket sannolikt lett till en del omstuvningar i portföljen. Detsamma gäller för Banco Teknik & Innovation.

»Vi har ökat fokus på det korta perspektivet för att utnyttja volatiliteten i marknaden«, säger Per Ström förvaltningschef på Banco.

På Banco tycker man att fondförvaltning har tre ben: aktieval, långsiktig strategi och handel. Under våren har man alltså beslutat att det sista benet ska få en ökad fokus och menar att en aktiv handel skapar möjligheter som man inte vill gå miste om.

Känslig fråga

Det är emellertid dyrt att köpa och sälja aktier i rask takt. Den ökade aktiviteten i Banco Europa har satt sina spår i totalkostnadsandelen som ökat från 2,45 till 3,14 procent.

»Det är en svår balansgång mellan TKA och omsättningshastighet« säger Per Ström och tillägger »men i framtiden hoppas vi kunna visa att en högre omsättning givit högre avkastning«.

Det är en känslig fråga. En del kunder ser fondförvaltning som en långsiktig investering och tycker att hög omsättningshastighet rimmar illa med sin investeringsfilosofi. Andra tycker att de betalar höga avgifter och vill ha så hög aktivitet som möjligt för pengarna.

Det ena typen av aktivitet utesluter inte det andra. Förvaltning behöver alltså inte bara handla om att välja rätt aktier och sedan behålla dem, utan även om att försöka höja avkastningen genom att utnyttja tillfälliga kurssvängningar.

I sommar har Banco dessutom startat en ny fond, Sverige Special, som har som uttalad strategi att från »tid till annan ha en hög omsättningshastighet i syfte att fånga upp kortsiktiga svängningar på marknaden«.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.