Förvaltning i flock
Hur kommer de stora förvaltarna att agera under det kommande året? En utgångspunkt är förstås att titta på de aktuella innehaven hos de 18 Sverigefonderna. Mot den bakgrunden har Affärsvärlden granskat fondernas portföljer, per den sista december. Vi har koncentrerat oss på de 25 bolag som utgör mer än en procent av Affärsvärldens generalindex. Jämförelsen är gjord mot börsbolagens andelar i Affärsvärldens generalindex (andra kolumnen i tabellen).
Varje »+« i tabellen betyder att fonden i fråga äger minst en procentenhet mer i aktien än dess andel av index, vilket innebär att fonden är överviktad. Varje »-« innebär att fonden är underviktad i motsvarande grad och »0« betyder att den är ungefär lika som index.
Eftersom fonderna utvärderas mot index betyder »0« att förvaltaren är neutral till index.De fonder som inte alls köper aktier i stora bolag tar per definition ett stort risktagande, eftersom de avviker mot index.
Men, de Sverigefonder som avvek mest mot index under fjolåret, Didner & Gerge och Odin, hade den bästa avkastningen. Detta är naturligtvis inte någon garanti för att så ska bli fallet även framöver.
Banker väger tungt
Få fonder är överviktade i bankaktier, men efter förra årets starka kursuppgång väger de numera tungt i index.I den genomsnittliga Sverigefonden utgör de fyra noterade bankerna ofta mer än tio procent av respektive fonds totala innehav. De populäraste aktierna i sektorn är Handelsbanken och SEB, där flest fondförvaltare är överviktade.
Vid Affärsvärldens förra genomgång, i nr 43/2000, var hela 16 av 18 fonder överviktade i Netcom. Något mer än hälften är detta idag, vilket beror på att flera fonder sålt eller minskat sina innehav i aktien. Alfred Bergs Sverigefond är dock kraftigt överviktad i Netcom, liksom Aragon och Banco. Ingen fond är överviktad i Telia; däremot är hälften av Sverigefonderna underviktade i aktien.
SCA handlas till attraktiva nyckeltal och är inte lika konjunkturkänsligt som de andra skogsbolagen, eftersom koncernen har en stor andel hygienprodukter som till exempel blöjor som efterfrågas även i tider när konjunkturen viker. Det är någonting som flera fonder tagit fasta på och 12 av de 18 fonderna är överviktade i SCA.
Ytterligare en ny favorit är byggjätten Skanska, som åtta fonder är överviktade i. Förra veckan rapporterade bolaget en vinst efter finansnetto på 8,5 miljarder kronor. Bolagets viktigaste marknad, USA, går fortfarande mycket bra och Skanska är försiktigt optimistiska inför detta år. Aktien utvecklades mycket starkt under fjolåret. Det återstår att se om Skanska kan gå lika bra i år, men om den nuvarande börsuppgången fortsätter är det inte säkert att Skanska följer med upp, eftersom en investering i aktien anses som ganska defensiv.
Ericssonproblematiken kan alltjämt avläsas i fondernas rapporter. Fonderna får enligt lag inte ha mer än tio procent av fondförmögenheten i en enskild aktie. Det ger den förvaltare som följer index skrämselhicka. Eftersom Ericssons vikt av Affärsvärldens generalindex är hela 23,5 procent måste fonderna kompensera för denna undervikt, vilket görs genom att istället köpa Nokia. Ett alternativ är att inhandla Investor respektive Industrivärden, eftersom de båda sistnämnda har stora innehav i Ericsson. Ett par fonder har också köpt OMX-terminer, vilket tillsammans med aktier i investmentbolagen indirekt gör att de får 20 procent av fondförmögenheten i Ericsson.
Som vanligt utmärker sig norska Odin Fonder genom att knappt äga några aktier i de 25 största bolagen. Istället satsade denna udda fågel på SAS och Graphium.En av förra årets stora kursförlorare, WM-data, finns i många fondportföljer som ett av de största innehaven. Det gör även konkurrenten TietoEnator.
Alltmer tvillinglika
Sedan Skandia köpte fondbolaget Carlson har de båda Sverigefonderna som finns i bolagen blivit alltmer tvillinglika, vilket syns i tabellen här intill. Det kanske inte är så konstigt när man skapar ett förvaltarteam, men fonderna borde egentligen slås ihop till en fond.
Överlag blir flockbeteendet allt mer uttalat, vilket förmodligen beror på att förvaltarna är rädda att visa upp sämre resultat än jämförelseindex. När alla jämför sig med samma index drivs de mot samma aktier. Många Sverigefonder håller alltså på att bli indexfonder, vilket knappast är skälet till att kunderna från början valde dessa aktivt förvaltade fonder.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.