Förvärvaren slår i taket

Förvärvsmaskinen Addtech har fortfarande en lång väg kvar på sin resa. Men en ansträngd värdering gör att vi håller oss borta i det korta perspektivet.

Vänta. När Bergman & Beving hösten 2001 delades upp i Lagercrantz, Addtech och B&B Tools inleddes en omfattande förvärvsresa inom respektive dotterbolag. Addtech, med exponering mot nordisk industri, har sedan dess samlat på sig mer än 120 dotterbolag som styrs decentraliserat och enligt devisen frihet under ansvar.

Den strukturerade förvärvsprocessen har varit framgångsrik, där nyckeln varit det så kal­lade multipelarbitraget. Mindre teknikbolag förvärvas till en prislapp kring 4–5 gånger rörelsevinsten, vilket i Addtech-koncernen direkt belönas med en högre värdering. På så vis har också omsättningen trefaldigats samtidigt som resultatet sexfaldigats sedan 2001. Därtill har p/e-talet klättrat från under 10 till en bit över 20, något som bidragit till att Addtech-aktien, inklusive utdelningar, levererat 20 procent i genomsnittlig årlig avkastning sedan noteringen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här