Förvärvaren slår i taket
Vänta. När Bergman & Beving hösten 2001 delades upp i Lagercrantz, Addtech och B&B Tools inleddes en omfattande förvärvsresa inom respektive dotterbolag. Addtech, med exponering mot nordisk industri, har sedan dess samlat på sig mer än 120 dotterbolag som styrs decentraliserat och enligt devisen frihet under ansvar.
Den strukturerade förvärvsprocessen har varit framgångsrik, där nyckeln varit det så kallade multipelarbitraget. Mindre teknikbolag förvärvas till en prislapp kring 4–5 gånger rörelsevinsten, vilket i Addtech-koncernen direkt belönas med en högre värdering. På så vis har också omsättningen trefaldigats samtidigt som resultatet sexfaldigats sedan 2001. Därtill har p/e-talet klättrat från under 10 till en bit över 20, något som bidragit till att Addtech-aktien, inklusive utdelningar, levererat 20 procent i genomsnittlig årlig avkastning sedan noteringen.
Den organiska tillväxten har däremot varit betydligt mer blygsamma 2 procent per år. Flera av affärsområdena, däribland Components och Industrial Process, har inte visat tillväxt alls i marknaden. En fortsatt förvärvsresa är således kritiskt för att Addtech ska nå målet om 15 procent i årlig vinsttillväxt.
Enligt vd Johan Sjö, som passande nog har en bakgrund inom corporate finance, finns det fler bolag till salu än vad Addtech behöver köpa. Och när det gäller förvärvsobjekt med under en halv miljard i omsättning är konkurrensen med riskkapitalbolagen liten. Samtidigt illustrerar nyckeltalet nettoskuld/ebitda på 1,1 att det heller inte råder brist på finansiering.
I fjol genomfördes tio förvärv med en total årsomsättning på drygt 640 miljoner kronor. Det senaste kvartalet genomfördes ytterligare fyra förvärv med total årsomsättning på cirka 200 miljoner kronor. Och när det kommer till vad som är möjligt fungerar det amerikanska börsnoterade ITW, Illinois Tool Works, som exempel, med verksamhet i 57 länder samt ett börsvärde väl över 350 miljarder kronor.
Med ett börsvärde kring 9 miljarder är Addtech fortfarande en liten spelare. Dock bör tilläggas att Addtech, till skillnad från ITW och det svenska konglomeratet Indutrade, har en viss ambition att bygga strategiskt. Blir strukturen sedan för spretig kan hela affärsområden knoppas av på börsen, likt det tidigare affärsområdet inom life science som sedan mars handlas på mid cap-listan under namnet Addlife. För varje fyrtal aktier i Addtech fick aktieägare en aktie i Addlife.
För långsiktiga investerare är Addtech utan tvekan ett kvalitetsbolag att behålla. I vårt korta ettåriga perspektiv finns emellertid några orosmoln. Att extrapolera historiskt stark omsättningstillväxt, marginalexpansion och kraftiga multipelexpansion kan stå sig dyrt. Med p/e 21 och ev/ebit 17 på våra prognoser för innevarande år prisar aktiemarknaden in perfektion på ett bolag som trots allt har majoriteten av intäkterna exponerat mot nordisk industriproduktion. Därtill har Addtech kunder inom nordisk offentlig sektor och infrastruktur.
Vår bild är att Addtech-aktien ska plockas upp när bolaget levererat en besvikelse, eftersom rörelserna i aktien tenderar att bli överdrivna såväl på upp- som nedsidan. Senaste rapporten visade en omsättningsökning om 20 procent och vinsttillväxt på 38 procent – vilket fått aktien att stiga med 35 procent på tre månader.
Risken för multipelkontraktion är överhängande, vilket rimligtvis lär ge bättre ingångslägen framöver. Vänta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.