Från kris till vinstmaskin
Är det inte lite ironiskt att alla de tre bolag som Industri Kapital tog till börsen sommaren 2002 såldes in som tillväxtföretag och att inget av dem visade sig vara det? Visserligen har Alfa Laval ett fint kassflöde och Nobia är lågt värderat, men det är inte poängen.
De tre företagen skulle alla vara tillväxtföretag, men såväl Alfa Laval som Nobia tappade försäljning 2003 jämfört med 2002 samtidigt som Intrum Justitia ökade sin omsättning med ynka 3 procent. En orolig värld gjorde att förvärven uteblev och den svaga kronan slog hårt mot alla de tre bolagen.
Hur Alfa Laval och Nobia ska få fart på tillväxten är en annan historia, men när det gäller Intrum är det bara att konstatera att något tillväxtföretag är bolaget inte längre.
Först några ord om bolaget: Intrum är Europas ledande inkassoföretag. Omsättningen var i fjol 2,9 miljarder kronor och företaget har 2 900 anställda i 21 länder. Den största delen i bolaget är affärsområdet “Konsumentinkasso och inkassobevakning”.
Den mest lönsamma delen är “köp av avskrivna fordringar”. Intrum har som mål att växa organiskt med 10 procent om året. Det skedde inte i fjol och lär inte ske i år heller. Förra veckans rapport visade nämligen att det första kvartalet i år föll omsättningen med 2 procent jämfört med samma period i fjol. I rapporten skriver bolaget att “den organiska tillväxten för perioden, exklusive England, uppgick till 4 procent” och det är där skon klämmer.
Skandalerna i England, utförligt beskrivna i pressen och nu förhoppningsvis helt avklarade, har inte bara skapat en lång rad engångskostnader och ett förbrukat förtroende, utan också fått till följd att Intrum tappat fart.
Även om bolaget nu satsar på sin kärnverksamhet blir det allt mer uppenbart att inkassoföretaget inte växer tillräckligt. Men innebär det att aktien inte är någonting att ha? Nej, tvärtom. Det är nu det roliga börjar. Med ett förstört förtroende, en revanschsugen vd (som ju egentligen inte har någonting att göra med skandalerna, eftersom de skedde långt innan han tillträdde) och en i grunden stabil rörelse har aktien alla möjligheter att överraska uppåt.
Vinsten, exklusive goodwillavskrivningar, blev 0,75 kronor per aktie under det första kvartalet. På helåret ska den, också utan goodwill, kunna bli närmare 4 kronor. Det ger ett p/e-tal på 10 och räcker för att aktien ska vara mer än köpvärd. Mer intressant än så är vad Intrum ska använda sina pengar till.
Nettoskuldsättningsgraden ligger på 66 procent, tryggt ifrån målet på 100 procent. Det fria egna kapitalet är negativt till följd av problemen som uppstod i fjol. Men bolagsstämman fattade i förra veckan ett beslut att överföra en halv miljard från bundet till fritt, vilket gör att det fria egna kapitalet börjar närma sig en kvarts miljard.
Lägg sedan på årets vinst till den summan och det finns gott om pengar att skicka ut till aktieägarna i vår. Troligen börjar ledningen med att dela ut 2 kronor per aktie, motsvarande en direktavkastning på 5 procent, men på sikt kan det bli betydligt mer. Det brukar bli en bra affär att köpa de aktier som marknaden av olika anledningar inte vill ta i. Intrum borde inte utgöra något undantag från den regeln.
_____________________________
Inkassakon
Mkr 2003* 2004p 2005p
Omsättning 2 865 3 000 3 150
Rörelseresultat -94 380 400
Vinst per aktie, kr -2,12 2,9 3,2
Vinst per aktie
utan goodwill, kr -0,66 3,98 4,15
*Jämförelsestörande poster om 398 mkr ingick.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.