Från protokollet: Konsumtionen oroar Riksbankens direktion

Hushållens svaga konsumtion kräver snabbare räntesänkningar. Det anser flera i Riksbankens direktion, visar protokollet från senaste räntemötet – och nämner "konsumtion" 17 gånger.
Riksbankschef Erik Thedéen och direktionen kommer snart sänka räntan, tror SEB.
Riksbankschefen Erik Thedéen vill säkerställa att ekonomin inte växer för snabbt.

Att det inte längre är inflationen som oroar Riksbanken utan den tröga återhämtningen och den svaga konsumtionen är tydligt. Ordet “konsumtion” nämns hela 17 gånger i protokollet från septembermötet, men bara tre gånger i protokollet från augusti. Det framhåller Swedbank i en makroanalys.

Banken tycker att ledamoten Aino Bunge bäst sammanfattar läget: ”…Risken att inflationen kan accelerera igen och bli alltför hög har minskat ytterligare, medan risken att återhämtningen i svensk ekonomi kommer att ta längre tid än väntat har ökat. Detta är en viktig anledning till den mer expansiva penningpolitik vi nu ser framför oss.”

Sänkningen ett misstag

Men den borde redan varit mer expansiv, enligt Olof Manner, senior rådgivare hos Swedbank. Räntesänkningen på 25 punkter var ett misstag.

”De borde sänkt med 50 punkter. Europeisk konjunktur släpar och tecknen syns i svensk ekonomi. Det är viktigt att snabbt få ned räntan så att konsumtionen får fart”, säger han.

Även om alla medlemmarna i Riksbanksdirektionen ställde sig bakom sänkningen på 25 punkter i september går det ändå att utläsa mer duvaktiga nyanser i ledamöternas resonemang.

Anna Breman, förste vice riksbankschef.
Anna Breman, förste vice riksbankschef.
Foto: Anders Wiklund / TT

Precis som Aino Bunge vill Anna Breman se snabbare räntesänkningar och ser en tydlig möjlighet att sänka räntan med 0,5 procentenheter vid nästa möte. Anna Seim är något mer försiktig men tycker det är viktigt att nu fokusera på att få fart på tillväxten och stötta ekonomin. Hon oroas till och med över att inflationen kan förbli för låg framöver.

”Finns det några strukturella faktorer som talar för att vi åter ska befinna oss i en miljö liknande den innan pandemin när inflationstrycket var svagt?”, frågar hon sig.

Riksbankschefen Erik Thedéen verkar inte lika orolig för tillväxten och konsumtionen. Han spår att ekonomin kommer ta fart med hjälp av bland annat stigande reallöner, hushållens sparpengar och regeringens skattelättnader. Istället ser han en viss risk att ekonomin växer för snabbt och att återhämtningen inte sker i kontrollerade former. För honom är det viktigt att ha möjligheten att justera räntesänkningarna om det behövs.

Swedbank står fast vid sin prognos att styrräntan sänks med 50 punkter i november och 25 i december.

Läs också: Nordea: Riksbanken sänker 50 punkter i november

Storbanken: Riksbanken sänker med 25 punkter två gånger till i år

Macéus: Privatekonomerna och politikerna har fel om bolånen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.