Fredagsmys på börsen till slut

Efter svaghet under förmiddagen återhämtade sig Stockholmsbörsen kring lunchtid på fredagen. I skrivande stund ses index på marginella uppgångar.

Initialt fokuserade marknaden på besvikelsen över att gårdagens eurogruppmöte inte nådde fram till ett nytt skuldavtal för Grekland samt att Shanghaibörsen i Kina rasat med dryga 7 procent för dagen. Nu återhämtar dock både H&M och Electrolux förlorad mark från i går.

Breda SIX Generalindex sågs klockan 14.34 upp med 0,2 procent till 503 medan storbolagsindexet OMXS30-index steg 0,2 procent till 1.604. Omsättningen var 5,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 5,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Eurogruppen, det vill säga eurozonens finansministrar, kommer att samlas återigen på lördagen för att diskutera nya lån mot reformer för hårt skuldsatta medlemslandet Grekland. Om förhandlingarna då misslyckas är en möjlig utgång att Grekland ställer in betalningarna till Internationella valutafonden IMF i slutet av juni.

Under fredagen har det kommit uppgifter från Financial Times om att även Greklands senaste motbud innehållit en hel del punkter som gått emot vad långivarna krävt att man skulle lyfta ut.

Den centrala EMU-medlemmen Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble bedömer på fredagen sannolikheten till 50 procent för att långivarsidan ska lyckas nå ett avtal med Grekland, rapporterade Reuters.

I makroflödet på hemmaplan ökade den svenska detaljhandeln med 3,9 procent på årsbasis i maj enligt SCB. Enligt SIX News analytikerenkät väntades en uppgång på 3,7 procent.

Bland dagens mest omsatta har H&M vänt upp och noteras 0,9 procent högre för dagen. Klädbolagets aktie sänktes under torsdagen av ett svagare resultat än väntat för dess senaste kvartal. Flera banker har sänkt sina riktkurser för H&M, men bibehållit tidigare rekommendationer.

Störst negativ påverkan på OMXS30 har fordonstillverkaren Volvo, -0,9 procent.

Starkaste OMXS30-bolag i procentuella termer är Electrolux, som återhämtar tappet efter torsdagens medieuppgifter om att dess vd överväger att lämna vitvarubolaget. Electrolux sågs upp 2,0 procent på fredagen.

Försvarskoncernen Saab tappade 2,5 procent sedan det blivit känt att Krigsmaterielutredningen i sitt slutbetänkande föreslår flera skärpningar av svensk vapenexport.

Barclays analytiker har höjt rekommendationen för Swedbank-aktien, +0,9 procent, till övervikt från tidigare jämvikt.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har accepterat specialistläkemedelsbolaget Sobis marknadsansökan för Alprolix avseende behandling av hemofili B, det vill säga blödarsjuka. Det innebär att myndigheten kan påbörja sin granskning av ansökningen. Sobi sågs 3,8 procent högre.

Krisdrabbade oljebolaget PA Resources redovisade under morgonen utfallet för dess första kvartal. Bolagets svarta siffror från ebitda-nivån och nedåt var huvudsakligen en bokföringsmässig reavinsteffekt av att dess storägare och långivare Gunvor plockat ut några av de tillgångar som varit säkerhet för dess lån till oljebolaget.

PA Resources förblir under rekonstruktion och har fortsatt negativt bokfört eget kapital. Det hindrar inte spekulanter i marknaden från att handla upp aktien 19 procent i dag. Kursnedgången de senaste 12 månaderna summeras därmed till -78 procent.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.