Fritt fall i SEB

SEB-aktien rasade med 20 procent på fredagen på oro över en devalvering i Lettland. Börsen i övrigt tyngdes av svag USA-statistik.

Stockholmsbörsens nedgång utökades fredagens handel, i likhet med de ledande europeiska börserna, efter att den månatliga amerikanska sysselsättningsrapporten kom in betydligt sämre än väntat.

Storbankerna med exponering mot Baltikum sattes även under ytterligare press.

Vid stängning hade OMXS30 backat 5,0 procent till noteringen 608,6. Det kan jämföras med att indexet var kring -2,6 procent innan den amerikanska jobbrapporten publicerades. Omsättningen summerades till 11,3 miljarder kronor.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med 533.000 personer i november, vilket var den största nedgången sedan december 1974 och klart sämre än väntat enligt Bloombergs prognossammanställning.

Arbetslösheten i USA ökade samtidigt till 6,7 procent, den högsta arbetslösheten sedan oktober 1993 men i sin tur något bättre än förväntade 6,8 procent.

I Stockholm tyngde Hennes & Mauritz, Nordea och SEB index mest, där SEB stod för det överlägset största individuella raset bland storbolagen, ned 20 procent.

Lettlands centralbank aviserade på fredagseftermiddagen att den höjer räntan på vissa dagslån upp till 30 procent, enligt Bloomberg News, vilket fördjupade kursfallet i SEB, Swedbank och Nordea, med exponeringar i regionen.

– Marknaden är nervös och tar den lettiska ränteåtgärden till intäkt för att valutan är under press. Den svenska erfarenheten är att kraftiga räntehöjningar riskerar att tvinga fram devalvering, men man ska komma ihåg att de baltiska ekonomierna ser väldigt annorlunda ut än den svenska, säger Mats Anderson, oberoende bankanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

– Får du en devalvering i de här länderna så ökar sannolikheten för nyemission. Vi har en på gång i Swedbank och marknaden befarar att devalveringar i Baltikum kan tvinga fram en nyemission också i SEB, fortsätter han.

På fredagen föll SEB och Swedbank 20 respektive 10,8 procent, till 51:00 och 42:80 kronor per aktie. Under veckan summeras aktiernas ras till 25,0 respektive 25,9 procent.

Nordea och Handelsbanken tappade i sin tur 6,1 respektive 5,6 procent under fredagens handel, men är över hela veckan ner mindre än så, 4,8 respektive 2,0 procent.

H&M utmärkte sig med en nedgång på 6,3 procent, till 282 kronor, tyngt av att SEB Enskilda sänkt rekommendationen för aktien till sälj från tidigare köp och dragit ned riktkursen till 275 kronor från 360 kronor. I en not till sina kunder skriver banken att det är läge att utnyttja de senaste två veckornas uppgång för H&M-aktien då utsikterna nu försämras.

– Investerare kan använda detta som en möjlighet att ta hem vinster inför allt mer utmanande utsikter för 2009, skriver banken.

Råvarusektorn tyngdes av fallande metallpriser och sedan oljepriset föll under 42 dollar per fat.

PA Resources tappade 8,4 procent till 12:50 kronor och Lundin Petroleum stängde 8,5 procent ned till 33:30 kronor.

Bättre gick det för Clas Ohlson B, som lyfte 6,7 procent, till 64 kronor, efter att ha redovisat ett resultat före skatt som blev 5 procent bättre än väntat för det brutna räkenskapsårets andra kvartal.

– Clas Ohlson har väl ändå klarat sig ganska bra i den här rapporten. Sedan kan man också säga att de blivit lite mer varse om var de är i konjunkturen och visar mer tydligt att de tar till åtgärder för att anpassa sig, säger en analytiker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.