Full fart uppåt

OM överraskade med ett oväntat starkt bokslut. Tillväxtutsikterna ser fortsatt ljusa ut.

Det är drag i OM-aktien igen. Sedan börskursen började skjuta i höjden i december har den fördubblats till ca 230 kronor. Enbart från årsskiftet har kursen stigit med omkring 25 procent.

För ett år sedan kändes osäkerheten stor. Konkurrensen såg ut att hårdna och ledningen hade medvetet valt att ställa sig utanför de pågående diskussionerna om ett europeiskt börssamarbete, samtidigt som försöken att få ihop ett nordiskt samarbete hade stött på problem.

Hittills har farhågorna varit överdrivna. I själva verket var fjolåret mycket framgångsrikt för OM Gruppen, både när det gäller börsverksamheten (Transaction) och systemförsäljningen (OM Technology). Den positiva utvecklingen kröntes av ett överraskande starkt bokslut med en 25-procentig vinstökning till 603 miljoner kronor, eller drygt 5,2 kronor per aktie.

Stark börs

Den hektiska börshandeln i slutet av året har spelat bolaget i händerna, eftersom handels- och clearingavgifter i börsverksamheten fortfarande är OM:s största intäktskälla. Snabbast växer intäkterna från systemförsäljning och supportavtal och här har OM Technology fortsatt att ta hem viktiga order. Orderstocken ökade i fjol från 0,7 till 1,3 miljarder kronor. Rörelsemarginalen ligger på 20 procent, exklusive internförsäljning och före avskrivningar.

Så sent som i december ge-nomförde bolaget sin hittills största affär med ett totalt värde på ca 700 miljoner kronor. Det gäller bland annat leverans och support av elektroniska marknadsplatser för BrokerTecs planerade räntehandel i Europa och USA. Detta är en verklig prestigeorder, eftersom bakom BrokerTec står en rad av världens allra största mäklarhus.

Stora förväntningar

Förväntningarna är stora på fortsatt snabb tillväxt i OM Gruppen. Samtidigt minskar åter bolagets skattebelastning de närmaste åren sedan bolaget skaffat sig förlustavdrag på 1,1 miljarder kronor.

Visserligen verkar OM på en marknad där konkurrensen ökar och förmodligen tvingar fram fortsatta avgiftssänkningar i börsverksamheten. Men samtidigt verkar trenden mot ökade öppettider för att volymen stiger. För OM har förlängningen av öppethållandet med en timme varit en framgång.

Det ser också ut som om risken för att OM skall hamna ute i kylan har minskat. Diskussionerna om en gemensam Europabörs har – precis som OM-ledningen förutspått – hittills inte lett till någonting. Däremot har samarbetet i Norden tagit ett viktigt steg framåt sedan Oslo Börs närmat sig Norex, som bildats av Stockholm och Köpenhamn. Ett intentionsavtal har tecknats och förhandlingarna skall slutföras under första kvartalet. Det innebär att även Oslo Börs kommer att använda OM Technologys börssystem.

En viktig tillväxtfaktor ligger i den tekniska utvecklingen i kombination med pågående avregleringar. Det gör att de traditionella nationella börsmonopolen snart är överspelade, vilket öppnar möjligheterna för uppstickare att ta sig in på nya marknader. OM-ledningens mål är att göra OM till Europas tredje största börs.

Utvecklingen innebär också att efterfrågan på handels- och clearingsystem rimligen kommer att öka. Samtidigt uppstår helt nya marknader. Det tydligaste exemplet på det senare är elmarknaden, där OM etablerat sig som systemleverantör till bland andra California Power Exchange, USA:s första elbörs. I år planerar OM att starta Storbritanniens första motsvarighet, UK Power Exchange.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice