”Fundamental överreaktion” bakom rekordhögt oljepris

Hugo Chavez retorik har dragit upp oljepriset till nya rekordnivåer. Hur Opec nu agerar har stor betydelse för priset, men experter talar om en "fundamental överreaktion" för oljan.

Under tisdagen nådde oljepriset över 100 dollar per fat på New York Mercantile Exchange, bara dagar efter att Opec sänkte prognosen för världsefterfrågan på råolja under 2008.

Många analytiker blev förvånande över gårdagens genombrott, och det höga priset hjälpte att sudda ut uppgången på de amerikanska börserna. Orsakerna är spekulativa kapitalflöden i oljan och andra råvaror, samt politisk instabilitet i bland annat Nigeria och Venezuela.

– Det som drivit upp priset mest den senaste veckan är Venezuelas president Hugo Chavez retorik om att sluta sälja olja till USA. Det kommer leda till att priset kommer vara fortsatt uppressat ett tag, säger Gunnar Johansson på Preem i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Opec har sänkt sin prognos för världsefterfrågan på råolja under 2008. Det innebär att efterfrågan väntas öka med 1,2 miljoner fat olja per dag, en minskning med 80.000 fat sedan förra månadens prognos.

– Riskerna i den globala ekonomin har ökat betydligt i januari och ökar bevisen för en avmattning i USA som driver på oron för recession, skrev Opec i sin prognos.

Irans oljeminister sade i mitten av februari att Opec typiskt sett sänker produktionen under det andra kvartalet då vintern är slut på det norra halvklotet, och enligt Commerzbank upprepade de Iranska och Algeriska oljeministrarna det budskapet på tisdagen.

Men Eric Nasby på Handelsbanken tror inte att Opec kommer att minska kapaciteten framöver.

– Opec har ju hintat om att de kan dra ner produktionen efter mötet i mars, och de har ju tidigare sänkt produktionen för att försvara priset men det har varit i en helt annan miljö än vad vi befinner oss i nu. Oljepriset ligger ju runt 100 dollar fatet, och jag tror de omöjligen kan sänka kapaciteten. Men om efterfrågan skulle falla framöver och ge utslag på priset så kan Opec snabbt komma att reagera, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

– Vi tror att oljepriset fundamentalt kommer att falla framöver. Lagernivåerna i USA kommer att byggas upp till en komfortabel nivå, så vi prognostiserar en nedgång.

Även det amerikanska energidepartementet tror på en nedgång i efterfrågetillväxten. Enligt Wall Street Journal prognostiserar både det amerikanska energidepartementet och Opec en efterfrågetillväxt på runt 1 procent, ner från 1,4 under 2007.

– Det är svårt att prognostisera någon som helst utveckling nu, marknaden är väldigt nervös för närvarande. Men jag tror att oljepriset kommer att hålla sig på den här nivån några dagar framåt, och testa upp emot hundra dollar fatet igen, säger Johan Sillén på Handelsbanken i en kommentar.

– Svagare dollar, osäkerhet gällande utvecklingen i USA, oro för lagernivåerna och en marknad mycket känslig för kapacitetsstörningar påverkar priset. Samtidigt bidrar politisk oro i Venezuela. Men det vore orimligt om att Opec sänkte kapaciteten vid mötet den 5 mars, säger han och lägger till att det nuvarande priset reflekterar en “fundamental överreaktion”, men att det är mycket svårt att prognostisera prisutvecklingen på lite längre sikt.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.