Fynda blandIT-spillrorna

Konsulter inom IT är en bransch i vanrykte. Men, som överallt på börsen, finns det också här småpärlor att hitta.

Bara inom ett område behåller IT-konsulterna sin topposition och det är på Stockholmsbörsen som kan räkna in hela 27 stycken.

Efter programvaruföretagen är det den största branschen räknat i antalet bolag. I värde är positionen en helt annan. Med ett sammanlagt börsvärde på 11 miljarder kronor utgör konsulterna 0,5 procent av börsvärdet, mot 4 procent 6 mars 2000.

Teleca, WM-data och Tieto-Enator står för 8,5 miljarder av börsvärdet och är därmed fortfarande hyfsat bevakade av finansbranschen. Resten av bolagen har hamnat på aktiemarknadens loppisavdelning. Och där går det som bekant att rota fram fynd.

Ett problem för den oinsatte är att bolagen har blivit så små att det knappast är lönsamt för mäklarfirmorna att analysera dessa konsulter. Affärsvärlden har däremot lusläst kvartalsrapporter för IT-konsulter med ett börsvärde på 100-200 miljoner kronor

Den som ger sig in i leken ska vara medveten om att aktiekurserna i den här branschen svänger som bara attan. När Affärsvärlden valde ut bolagen hade tio stycken ett börsvärde inom ramen. Framfab får ingå i granskningen trots ett börsvärde över 200 miljoner. Bolaget var nämligen värt mindre än så när artikeln började skrivas.

Proact (KÖP) har minskat försäljningen mest under det senaste året. Nedgången beror på att kunderna har varit försiktiga med att göra större IT-investeringar. Halva omsättningen kommer från handelsrörelsen, vilket gör att försäljningen uppgår till hela 1,5 miljoner kronor per anställd.

Nettokassan gör värderingen låg. Dessutom är bolaget lågt värderat i förhållande till det egna kapitalet. Proact är ett bättre alternativ än Novotek och Dimension.

Frontec (KÖP) är fyndet bland bolagen. Kassan är lika stor som börsvärdet efter att ha fyllts på av försäljningar av dotterbolag. Det löpande kassaflödet förbättras stadigt. Omsättningen per konsult är 770 000 kronor per år, lägre än för de flesta övriga konsulterna.

Den finansiella situationen är bäst bland bolagen. Med ett avkastningskrav på 10 procent på det egna kapitalet efter skatt räcker det med att bolaget når en rörelsemarginal på 4 procent. Delas en del av kassan ut till aktieägarna räcker det med en rörelsemarginal på 3 procent om året.

För att Cybercom (VÄNTA) ska vara köpvärd ska rörelsemarginalen upp till drygt 4 procent. Dit nådde Cybercom i fjol. I år har dock bolagets inriktning mot e-handel och telekom krävt sin tribut. Under tredje kvartalet uppgick det löpande kassaflödet till minus 6 miljoner kronor. Telekomsektorn står för en tredjedel av bolagets intäkter. Bolaget har en rejält tilltagen kassa, men en goodwillpost på över 100 mkr.

Med 873 anställda är Sigma (VÄNTA) nästan dubbelt så stort som näst största bolag. Sigma har en finansiell nettoskuld på 155 miljoner kronor och en goodwillpost på närmare 200 miljoner kronor. Det gör att bolagets övriga nyckeltal inte ser speciellt roliga ut. Bolagets storlek gör att det har potential för en rejäl vinstförbättring.

Novotek (SÄLJ) är ett av de högst värderade i förhållande till antalet anställda när kassan har räknats bort. Det har sin förklaring eftersom bolaget gjorde en riktigt anständig vinst under tredje kvartalet. Novotekaktien har fallit med bara 11 procent i år och därmed har redan företaget fått betalt får sitt goda jobb. För att motivera dagens kurs krävs en rörelsevinst på 20 miljoner kronor och det betyder en marginal på runt 10 procent. Det är högt för ett konsultbolag. Det är inte köpläge.

Softronic (SÄLJ) har ett nyckeltal sticker ut från mängden. Bolaget lyckades under det svaga tredje kvartalet nästan nå positivt kassaflöde. Det lovar gott inför det fjärde kvartalet. Men en goodwillpost på 40 procent av det egna kapitalet drar ned.

Prevas (SÄLJ) satsning på IT-utrustning till medicinsektorn gjorde att firman behöll ett högt anseende på aktiemarknaden när andra bolag vek. Under tredje kvartalet föll dock omsättningen med en tred-jedel. Oroväckande, i synnerhet när bolaget är högst värderat av samtliga konsulter i förhållande till omsättningen.

Med en omsättning på 2,5 mkr per anställd har Dimension (SÄLJ) överlägset högst fakturering per anställd. Det beror på att handelsvaror står för 80 procent av omsättningen. Trots att bolaget bara värderas till 30 procent av det egna kapitalet och har en hyfsat välfylld kassa är det inte ett fynd. Anledningen? Bolaget har en bra bit kvar till positivt kassaflöde och dessutom återstår en del goodwill.

Framfab (SÄLJ), interneterans portalföretag, tycktes vara lite på gång i våras. Men det tredje kvartalet var riktigt svagt och därmed är bolaget i dag riktigt högt värderat. Försäljningen per anställd är sämst i klassen. Betyget blir en etta. Ingen konkursrisk, men ytterst begränsad kurspotential.

Turnits (SÄLJ) problem är att kassaflödet är negativt samtidigt som bolagets skuldsättning är i nivå med Sigmas. Bolaget har nästan lika hög försäljning som Dimension och Sigma men betyget blir lågt.

Cell (SÄLJ) värderas bara till halva försäljningen jämfört med kollegan Framfab. Till bolagets nackdel talar dock det svaga kassaflödet (-32 mkr) samt goodwillposten på 129 miljoner kronor. Bolaget klarar kanske ett par sådana svaga kvartal som det föregående innan det är hög tid att ta in nya pengar.Fonderna finns kvar
De svenska fonderna och institutionerna är kvar som ägare i många mindre IT-konsultföretag. Ungefär en femtedel av aktierna i bolagen hålls av fonderna. Skandia utmärker sig mest.

I de bolag som Affärsvärlden har granskat är Skandia näst största eller tredje största ägare i Dimension, Cell Networks, Sigma och Framfab. SEB Fonder har en viktig position i Cybercom med 7,6 procent av aktierna.

Men ingen av fonderna har varit villiga att ta en cornerposition, minst 10 procent, i något av bolagen. Ägandet når i allmänhet 4-7 procent.
Proact tycks vara det bolag som är mest intressant.

Hela 14 fonder återfinns bland bolagets 50 största aktieägare.

Bolag och svenska fonders
ägarandel, %

Proact 35
Cell 27
Frontec 20
Dimension 18
Cybercom 16

Turnit 16
Sigma 15
Prevas 8
Framfab 7
Softronic 6
Novotek 4

Källa: Afv, SIS ägarservice

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.