Fyra aktietips från Handelsbanken
Handelsbanken Capital Markets sänker rekommendationen för Lundin Petroleum till öka, från köp, men höjer samtidigt riktkursen till 94 kronor, från 83 kronor.
Det framgår av en analys daterad 2 april.
Handelsbanken har höjt sitt estimat för oljepriset i kronor med 10 procent för 2008 och med 11 procent för 2009. Samtidigt lämnas produktionsprognosen för 2008 oförändrad och sänks för 2009 (till 48.400 fat oljeekvivalenter per dag, från 51.200). Sänkningen 2009 återspeglar justering för ytterligare underhållsarbete i Storbritannien och eventuell försening i uppstarten av Volundfältet.
De största förändringar som Handelsbanken Capital Markets gör i sina kostnadsestimat på kort sikt är högre förbrukningskostnader, med en höjning på 25 procent, och högre produktionskostnadsestimat, med en höjning på 11 procent. Den totala effekten av prognosjusteringarna är att estimatet för vinst per aktie 2008 ökar med 22 procent men med endast 2 procent för 2009.
Lundin Petroluem är på väg att borra två av sina brunnar i Sudan och Ryssland under 2008. Med en värdering på 2 dollar per fat för dessa prospekteringstillgångar kommer Handelsbanken Capital Markets fram till ett värde på 12 kronor per fat för de två brunnarna
Handelsbanken har höjt sin riktkurs för PA Resources till 74 kronor, från 70. Köprekommendationen ligger kvar i bankens analys, daterad 2 april.
Banken är fortsatt mycket positiv till PA Resources potential. Huvudanledningen till riktkursökningen är att banken har höjt sina estimat för marknadspriset på olja.
Ett antal av bolagets projekt väntas komma i gång de närmaste åren och Handelsbanken räknar med att bolagets snittproduktion blir 150 procent högre under 2009 än under det första kvartalet 2008.
Handelsbanken har sänkt sin riktkurs för Nokias aktie till 24 euro från tidigare 27 euro. Banken står fast vid sin rekommendation öka. Det framgår av en analys från Handelsbanken daterad den 2 april.
Banken har sänkt sina estimat för Nokia med 5 procent för 2008 och med 4 procent för 2009, med hänvisning till en svagare produktmix och en svag dollar. Bankens estimat för den globala tillväxten på mobiltelefonmarknaden ligger oförändrat på 8 procent för helåret 2008. För årets första kvartal spår Handelsbanken svag försäljning inom mellan- och högprissegmenten, vilket väntas ge en negativ effekt på snittintäkt per telefon, asp, samt marginaler.
För årets första kvartal har Handelsbanken dragit ned sitt estimat för Nokias vinst per aktie med 2 procent. Banken väntar sig att även konsensusestimatet för det första kvartalet kommer att sänkas med ungefär 5 procent, jämfört med ett kvartal tillbaka, i takt med att bolagets delårsrapport den 17 april, rycker närmare.
Electrolux besked i samband med stämman, om ett negativt justerat rörelseresultat för det första kvartalet är cirka 125 miljoner kronor sämre än vad Handelsbanken hade räknat med. Ledningen upprepar dock helårsprognosen och Handelsbanken Capital Markets har inte heller ändrat sina estimat för året som helhet.
Det framgår av en analys daterad 2 april, en dag efter stämmobeskedet.
Handelsbanken Capital Markets noterar att den ligger cirka 9 procent lägre än SME-konsensus för helårets ebit-resultat.
Anledningen till förlustresultatet under första kvartalet är en svagare start på året än väntat. Handelsbanken uppmanar investerare till att noga överväga vad kommer att bli bättre senare i år och noterar att andra kvartalets jämförelsesiffror i USA är tuffa.
Handelsbanken Capital Markets upprepar rekommendationen minska och riktkursen 90 kronor.
Den stora, överhängande frågan är fortfarande hur Electrolux kommer att kunna kompensera för de stigande råvarukostnaderna. Under de senaste fyra åren har cirka 8 miljarder kronor av besparingar gått till att motverka stigande råvarupriser. Om inte dessa priser faller från nuvarande nivåer är hoppet litet om en marginal på 6-8 procent, vilket i sin tur indikerar behov av ytterligare åtgärder, enligt Handelsbanken Capital Markets
Nyhetsbyrån Direkt
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.