Fyra döms till fängelse i Falcon Funds-härvan

Alla fyra åtalade i den så kallade Falcon Funds-härvan döms av Stockholms tingsrätt till fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet. Över 20 000 premiepensionssparare har drabbats i härvan.
Rättegångsteckning från Falcon Funds-härvan.
Rättegångsteckning från Falcon Funds-härvan. Foto: Petra Frid/TT

“Tingsrätten anser att brottsligheten varit mycket välplanerad, systematisk och avsett stora värden. Den har även riktats mot ett viktigt samhällssystem som pensionssystemet och har därmed ett högt straffvärde”, säger Jonas Härkönen, rådman vid Stockholms tingsrätt, i en kommentar.

Rätten var enig, enligt pressmeddelandet.

De två personer som pekats ut som hjärnorna bakom brottsupplägget döms till de längsta fängelsestraffen. En 63-årig amerikan döms för grovt bedrägeri, grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta till fängelse i sju år och nio månader. Dessutom fastslår tingsrätten att han är skyldig staten drygt 235 miljoner kronor. Amerikanen får också näringsförbud i tio år och utvisas ur Sverige. En 42-årig svensk, utvandrad till Malta, döms till fängelse i sex år och nio månader. Hans skuld till staten beräknas till drygt 72 miljoner kronor.

En tredje åtalad, en 59-årig svensk fondförvaltare, döms för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och grovt tagande av muta till fängelse fem år.

En fjärde person, närstående till fondförvaltaren, döms till två års fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Synnerligen välplanerat

Tingsrätten gick på kammaråklagare Jerker Asplunds linje – även Asplund beskrev i sin plädering brottet som “synnerligen välplanerat och ett systematiskt angrepp på det svenska pensionssystemet”.

– Aldrig tidigare i svensk dokumenterad rättshistoria har så få stulit så mycket av så många, på så kort tid, sade Jerker Asplund i rätten.

Den 63-årige amerikanen och den 42-årige svensken, levde exklusiva liv som möjliggjordes genom brotten, enligt Ekobrottsmyndigheten. En bostadsrätt värd 40 miljoner kronor, en lägenhet i London, samt exklusiva bilar och klockor har bland annat kopplats till de åtalade.

Flyttade pensionsmedel

Brottsligheten bestod i att det köptes in värdepapper till ett överpris till fonden Optimus High Yield som var valbar inom det svenska premiepensionssystemet. Den dömde fondförvaltaren mutades för att genomföra inköpen, enligt domen.

Affärerna, som skedde under 2012–2013, gjorde att pensionsspararna gick miste om 30,7 miljoner dollar, motsvarande 307 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Det grova bedrägeriet bestod i att fondinnehav om två miljarder kronor olovligen flyttades från en fond i systemet till den för målet aktuella fonden.

Tidigare i år föll domen som rörde fondbolaget Allra, som kastades ut från premiepensionssystemet efter misstänkt brottslighet. Alla fyra åtalade friades från samtliga misstankar. Domen har överklagats till hovrätten av åklagaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG