Gå på bio i stället för på börsen

Det är bokstavligt talat rena rama vilda västern-stämningen hos börsens småsparare. Olja och poker har förvridit huvudet på folk. En bra aktie är en aktie som stiger 100 procent eller mer på ett halvår. Allt annat är lika berusande som mellanmjölk.

Kanske börjar stämningen smitta av sig på de professionella investerarna. En bekant som startade lågriskhedgefond när börsen var som kallast suckar över att de stora investerarna nu kräver rejäla kursuppgångar. Några procent över riskfria räntan räknas inte dit.

Efter Skypeaffären lär inte riskaptiten minska. Folk på marknaden jämför affären med Netscapes börsintroduktion 1995 som blev gnistan som tände dotcombrasan i USA med spridningseffekter till alla världens börser.
Ja, inte bland de stora industribolagen förstås, som Affärsvärldens Simon Blecher konstaterar längre bak i tidningen. Här är skuldsättningen historiskt låg och såväl fantasin som modet att använda pengarna till produktiva förvärv verkar ligga på all-time-low.

Men bland de mindre bolagen och på de mindre listorna serveras risk i stora portioner. Och nu kommer även börsintroduktionerna. Mer än någonsin gäller det att läsa även det finstilta i prospekten. Redan nu kan man konstatera att allt inte är guld bara för att det rimmar på hype.

E-handelsbolaget Tretti.se ska exempelvis noteras på NGM i november. Bolaget har existerat i blott 12 månader. Det är den gamle e-handelsräven Jan Friedman som kör en repris på Netonnet och bygger varumärke i blixtens hastighet med bombmattor i TV4. Visst kan Tretti.se funka, men jag hade hellre investerat i någon av de tre tidigare rundorna där Stureplansklipparna fick satsa sina pengar. Vitvaror kommer säkert att flytta över till nätet, men vem vet hur lång tid det tar att etablera hyfsade marginaler.

Ett annat exempel. Lilla teknikbolaget Wayfinder har en spännande positioneringsprodukt för teleoperatörer. Första halvåret sålde man för 25 miljoner och förlorade 16 miljoner. Nu ska bolaget ta in pengar från aktiemarknaden med en värdering på 600 miljoner. Det känns, tja, magstarkt.
Lite större bolag är också på väg till börsen, bland andra textilkedjan Hemtex och Industrivärdens teknikhandelsbolag Indutrade.

Hemtex prospekt ska man nog läsa noga. Handelsbolagen värderas som grupp högt efter några fantastiska år med bra konsumtion. Hemtexutförsäljningen känns ungefär lika bra tajmad som när storägarna i Mekonomen nu ska sälja ut alla sina aktier.
Affärsvärlden återkommer med analyser och rekommendationer nästa vecka.

***

Drygt 98 procent av fondbolagens Sverigefonder går sämre än jämförelseindex, enligt en ny rapport. Skönt att min Sverigefond tillhör de två procenten som alltid slår index (tack Didner och Gerge).

***

Att smaken är som baken visar veckans middagsbordssamtal på Entreprenörsgalan som Affärsvärlden var med på. EF:s grundare Bertil Hult berättade artigt att han tycker att Johan Staël von Holstein är Sveriges främste entreprenör. von Holstein, också vid bordet, kontrade att han nyligen hade ringt till Gustaf Douglas och bett om ett möte och fått beskedet “okej, men du ska veta att vad du än säger så kommer jag aldrig att göra affärer med dig”.

***

Blir det LO-bossen Wanja Lundby-Wedin som tar över efter Göran Persson?OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här