Gardell: Anmärkningsvärt låga vinstmål i Ericsson

Ericsson har alldeles för låga vinstmål, Networks borde kunna nå en marginal kring 20 procent, anser Christer Gardell, vars Cevian Capital är största ägare i bolaget.

Ericsson har ett mål om en rörelsemarginal 2020 på 10 procent vilket i dagsläget alltså ser ut att kunna uppfyllas utan större problem. Den ska sedan öka till 12 procent 2022, något som Christer Gardell, vars Cevian har drygt 8 procent av kapitalet i Ericsson, menar är en alldeles för låg ribba.

-Nuvarande mål är anmärkningsvärt låga. Det finns ingen chans att Ericsson inte skulle nå dem. Till exempel borde Networks kunna nå en marginal kring 20 procent, säger Gardell till Affärsvärlden.

Networks står för omkring nästan 70 procent av försäljningen och i stort sett all vinst om man räknar med intäkter från patentportföljen.

Snittet av analytikers riktkursen enligt Marketscreener/Thomson Reuters är att Ericsson rörelsemarginal landar på 11,9 procent i år på EBITDA-nivå vilket är i linje med utfallet första kvartalet. Sedan spås den stiga till 13,7 procent 2020 och 14,9 procent 2021.

Christer Gardell är också kritiskt till de prognoser som säger att marknaden för mobil infrastruktur bara kommer öka några procent per år, trots investeringar i 5G.

-Ett par procents tillväxt låter för alldeles för lågt – det är bara att kolla kvartal ett för Ericsson där försäljningen växte 10 procent för Networks. De aktörer som tar fram marknadsestimat är alltid konservativa och sena i att se trendbrott i branscher, säger Christer Gardell.

Detta är ett utdrag ur en längre text som publiceras i Affärsvärlden nummer 22, som kommer ut den 30 maj.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här