Geely köper Volvo till reapris

Som Affärsvärlden kunde avslöja i fredags blev Geelys köp av Volvo PV klart i helgen.

Under 1999 köpte Ford Volvo PV för runt 50 miljarder kronor. I helgen sålde Ford samma bolag till Zhejiang Geely Holding Group för cirka 13 miljarder kronor.

Avtalet signerades av parterna strax före klockan 15 igår söndag och Fords finanschef Lewis Booth ansåg att priset var rimligt.

Geelys grundare och ordförande Li Shufu verkade mer än nöjd och talade om en milstolpe för Volvo PV.

– Jag ser på Volvo som en tiger. Och en tiger ska inte sitta inlåst i en bur på ett zoo, den tillhör djungeln och världen. Jag vill befria denna tiger och blotta dess potential, sade Li Shufu enligt SvD.

Han betonar dock att Volvos hjärta alltid ska stanna i Sverige.

Huvudkontoret ska vara kvar i Göteborg i likhet med forskning- och utvecklingsavdelningarna. Tillverkningen ska också vara kvar i landet men det kan bli en ny fabrik i Kina. Den ska däremot enbart tillverka bilar för den kinesiska marknaden, skriver Metro.

Affären kommer att slutföras under tredje kvartalet i år.

De slutliga avtal som nu har undertecknats omfattar, utöver köpeavtalet, ytterligare avtal gällande immateriella rättigheter, inköp samt forskning och utveckling mellan Volvo Personvagnar, Geely och Ford, enligt pressmeddelandet.

nullnullnullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.