Getinge på väg lösa FDA-konflikt

Det kommer att bli en lösning under innevarande kvartal på konflikten mellan Getinge och den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA.

Det framgår av en intervju med Getinges styrelseordförande och majoritetsägare Carl Bennet, publicerad i Dagens Industri.

Hittills har vd:n Johan Malmqvist tagit en nota på 800 miljoner kronor för att Getinge ska möta kraven från FDA. Den amerikanska marknaden är ”en mycket viktig marknad” för Getinge, som har en omsättning på omkring en miljard i landet, liksom en stor exportmarknad för företaget.

”Det är klart att det tar en del kraft från arbetet med marknader och med produktutveckling. Vi tampar lite tempo så kraften är just nu inte i den riktning vi skulle önska och det är heller inte helt gratis med en jättestab jurister i USA”, berättar Bennet för tidningen.

”Men vi kommer igenom det. Det är en omfattande process som vi tar mycket seriöst”, fortsätter han. Bennet beskriver att han har stor respekt för vd:n Malmqvist, som är ”fullt uppbackad av sin huvudägare”.

Det var i början av mars som uppgifter att FDA-inspektioner tvingat bolaget att genomföra omfattande insatser för att stärka kvalitetsledningssystemet inom Medical Systems-verksamheten. Tidigare har Bennet uppgett att det ska ta 1 till 2 år att komma till en lösning i dialogen, men nu revideras alltså de uppgifterna.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.