Getinge vinstvarnar – räknar inte längre med organisk tillväxt under 2022

Medicinteknikbolaget Getinge ändrar prognosen för den organiska tillväxten under 2022. Bolaget spår nu att den blir i linje med fjolårets utfall, jämfört med en tidigare förväntan om att den skulle hamna i den övre delen av 4-6%, enligt ett pressmeddelande.
Getinge
Foto: Jessica Gow/TT

Justeringen görs till följd av externa utmaningar där Getinge pekar ut de två främsta skälen att vara en mild influensasäsong globalt, vilket minskar efterfrågan på produkter för bland annat ECMO-terapi, samt en snabbt minskad aktivitet i tillverkningen av coronavaccin, till vilken bolaget levererar Sterile Transfer-produkter.

Andra faktorer som också haft en påverkan är nedstängningarna i Kina, Ukrainakriget och bristen på sjukvårdspersonal för att skyndsamt hantera uppskjutna planerade hjärt-kärloperationer.

Getinge spår att den lägre försäljningen och ofördelaktiga produktmixen får en negativ påverkan på ebita-marginalen med 1-2 procentenheter.

Bolaget avslutar med att säga att den underliggande efterfrågan väntas bara god för kommande år och att de långsiktiga finansiella målen kvarstår.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.