Globalfonder lockar spararna

En turbulent augustibörs har fått fondspararna att flockas kring globalfonder.

Sommaren har präglats av handelskrig, konjunkturavmattning och den inverterade räntekurvan. Johanna Kull, sparekonom hos Avanza menar att den skakiga börsen har fört med sig att spararna har sålt aktiefonder för första gången under året. Samtidigt åker Rysslandsfonder, som rusade under årets första halva, ur portföljerna hos Nordnet.

Bara under augustioron har Rysslandsfonderna fallit tillbaka med fem procent i snitt, vilket får många att hoppa av tåget nu, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande.

Köplistan hos Avanza toppas av företagsobligationer.

– Fondspararna säljer aktiefonder och väljer istället att fylla på i företagsobligationsfonder. Två av tre fondkronor går till denna fondtyp. Här är det viktigt att det är ett medvetet val man gör och att man inte bara agerar på svarta rubriker. Det är sällan då de mest rationella besluten fattas. Att fortsätta månadsspara i breda fonder är i regel den bästa försäkringen mot börsoro, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i ett pressmeddelande.

Bland de aktiefonder som ändå är populära bland Avanzas sparare märks fastighetsfonder, något som Johanna Kull förkararar med att fastighetsbolagen gynnas av låga räntor och ränteutsikter. Samtidigt brukar realtillgångar såsom just fastigheter gå bättre än index när det blåser på börsen.

I övrigt domineras säljlistan hos Avanza av Sverigefonder medan spararna fyller på med globalfonder.

Även hos Nordnet återfinns breda globalfonder på köpsidan, medan smalare land- eller branschfonder lyser med sin frånvaro.

 

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Företagsobligationsfonder Sverigefonder
Fastighetsfonder Teknikfonder
Globalfonder Asienfonder
Nordamerikafonder Rysslandsfonder
Korträntefonder (Euro) Nordenfonder
Källa: Avanza

 

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Handelsbanken Nordiska Småbolagsfond
Länsförsäkringar Global Index Gladiator
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index    Norron SICAV Active
Robur Access Asien SEB Östeuropafond
Spiltan Räntefond Sverige AXA Rosenberg US Small Cap Alpha Fund   
SPP Aktiefond Global East Capital Ryssland
DNB Global Indeks East Capital Balkan
SPP Aktiefond USA Nordea Latin America Equity
SPP Aktiefond USA Simplicity Norden
Spiltan Globalfond Investmentbolag SEB Ryssland

Källa: Nordnet

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här