Goldman Sachs och UBS av olika uppfattning kring guldet

Goldman Sachs och UBS har delade uppfattningar kring guldet, som på fredagen noterades till den lägsta nivån på sex veckor. Ädelmetallen föll i spåren av Federal Reserves hökaktiga ton. En högre amerikansk ränta innebär en starkare dollar, vilket har en negativ påverkan på det dollar-handlade guldet då det blir dyrare för utländska investerare att köpa.
Goldman Sachs och UBS av olika uppfattning kring guldet - guld
Foto: Aleksi Räisä /Unsplash
Detta avskräcker dock inte Goldman Sachs från att höja prisprognosen till 2 150 dollar per uns på tolv månaders sikt, från tidigare 2 000 dollar.

Banken motiverar höjningen med att USA:s tillväxt väntas bromsa in samtidigt som högre räntor brukar ha en negativ effekt på riskabla tillgångar.

”För investerare som letar efter sätt att hedga sina portföljer från risker från en tillväxtinbromsning och fallande värderingar, anser vi att en position i guldet på lång sikt skulle vara mer effektiv i den nuvarande makromiljön”, skriver banken.

UBS å andra sidan tror på en stark dollar och att guldet därför kan vara svagt under 2022. Den nya prognosen är att metallen handlas vid 1 600 dollar per uns vid slutet av året.

Guldet stängde på 1 786,60 dollar i förra veckan. Under måndagsmorgonen är priset kring 1 791 dollar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco