Goldman Sachs pessimistiska till kopparpriset

Kopparpriset har sjunkit över 20 procent sedan årsskiftet, men Goldman Sachs ser inte någon ljusning i sikte för råvaran. Det skriver CNBC.

Under onsdagen kom siffror från Kina som visade att industriproduktionen ökade med 5,6 procent i oktober – den lägsta siffran på sju månader. Samtidigt steg investeringarna i fasta tillgångar i urbana områden i Kina med 10,2 procent under oktober – den lägsta takten sedan 2000.

Dessa siffror oroade investerarna och fick kopparprisetet att falla till 4 914 dollar per ton. Nivån är nära årslägsta på 4 855 dollar per ton, en siffra som noterades i augusti och som också var den lägsta noteringen sedan juli 2009.

Enligt Goldman Sachs är ingen vändning i sikte för kopparpriset. De bedömer att kopparpriset faller till 4 800 dollar per ton till årsskiftet och 4 500 dollar per ton i slutet av 2016. Det skriver CNBC.

Trots att flera producenter skurit i sin kopparproduktion kommer fem stora koppargruvor att starta eller utöka sin produktion under 2016 och 2017, enligt Goldman Sachs. Det kommer att leda till ett ökat utbud. Goldman Sachs tror på en viss ökning i efterfrågan i Kina, men inte så pass stor att den kommer att lyfta priset.

Alla är dock inte lika pessimistiska som Goldman Sachs. Londonbaserade Capital Economics räknar med ett kopparpris på 5 500 dollar per ton vid slutet av 2015 och 7 000 dollar per ton vid slutet av 2016.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från Trapets