Goldman Sachs ser lägre risk för amerikansk recession

Den amerikanska investmentbankens Goldman Sachs har sänkt sannolikheten för att den amerikanska ekonomin går in i en recession inom de kommande 12 månaderna från 25 till 20 procent.
Goldman Sachs
Foto: Richard Drew/TT

Ekonomerna pekar främst på den senaste inflationsdatan från USA och menar att inflationsbekämpningen troligen inte kommer kräva en lågkonjunktur. Marknadens förväntningar på en så kallad hårdlandning, där ekonomin bromsar in starkt, har även minskat.

”Vi förväntar oss en viss inbromsning under de närmaste kvartalen, främst på grund av sekventiellt långsammare real disponibel personlig inkomsttillväxt… och ett drag från minskad bankutlåning”, uppgav chefsekonomen Jan Hatzius.

Vidare uppger Hatzius att den inverterade avkastningskurvan (yield curve), vilken ses som en föraning om en kommande lågkonjunktur, återspeglar en alltför pessimistisk bild.

Goldman förväntar sig att Federal Reserve (FED) kommer att höja styrräntan med ytterligare 25 punkter vid mötet nästa vecka, men framhåller att man tror det är den sista i den rådande åtstramningscykeln.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets