Göteborg sticker ut ”enormt” i tillväxten av nya aktieägare – Stockholm tvåa

Stockholmarna var inte herre på täppan när det kom till den procentuella ökningen av aktieägare under 2023. Istället hade göteborgarna störst sug efter att bli aktieägare. "Göteborg sticker ut enormt", säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.
Göteborg sticker ut ”enormt” i tillväxten av nya aktieägare – Stockholm tvåa - Göteborgare aktieägare Euroclear
Tillväxten av nya aktieägare i Göteborg stiger stadigt, så även under 2023, enligt Euroclear Sweden. I Skåne blev det däremot en sänkning förra året.

Göteborg och Bohuslän tar över förstaplatsen när det kommer till vilken svensk region som hade störst tillväxt av nya aktieägare under 2023. Det visar Euroclear Swedens aktieägarstatistik.

“Region Göteborg Bohuslän har dragit iväg rätt så rejält med dryga tre procentenheters större tillväxt jämfört med tvåan Storstockholm sedan 2017. Och tittar man på enskilda postnummer så sticker Göteborg ut något enormt med en tillväxt på hela 126% och en stadig ökning år från år, framför allt när det gäller privatpersoner”, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.

Grafik: Euroclear Sweden

År 2022 var det Skåne som hade störst tillväxt, men nu halkar regionen ner på en tredjeplats då antalet aktieägande skåningar under 2023 minskade med 21 578 personer, eller 6,7%.

Sedan mätningarna inleddes 2017 har antalet aktieägare i region Göteborg och Bohuslän ökat med 31,2%. Det är den högsta procentuella ökningen av alla regioner i Sverige.

I region Stockholm ligger motsvarande siffra på 27,8% sedan mätningarna inleddes, och för Skåne har ökningen varit 26,1%.

Stockholm har flest ägare på totalen

Trots den starka tillväxten på västkusten har huvudstaden fortsatt flest aktieägare sett till totalen: 613 000 stycken jämfört med 352 000 i Göteborg/Bohuslän vid utgången av 2023. I Skåne ligger motsvarande siffra på 302 000 personer.

Antalet nya aktieägare för 2023 uppgick blev 1 700 stycken i Göteborg/Bohuslän och 1 981 stycken i Stockholm.

Enskilda städer som sedan mätningarna inleddes haft en stark tillväxt i antalet nya aktieägare är Karlstad med ökning på 45% och Linköping på 44%.

Rekordår för Sverige

Det blev dock inte bara ett bra tillväxtår för göteborgarna. Aktieägandet i Sverige som helhet ökade brett med 16 600 personer eller 0,61% jämfört med 2022.

“Aktieägandet i Sverige har ökat stadigt över tid och i juni 2023 kunde vi konstatera det högsta noterade antalet aktieägare sedan 2007. Det är rätt så otippat med tanke på turbulensen i omvärlden och osäkerhet på aktiemarknaden”, säger Krister Modin.

Aktieägarrapporten 2023

En rapport om aktieägandet i Sverige som släpps av Euroclear Sweden nästa vecka.

Aktieägarrapporten består av statistik från Euroclears officiella aktieägarregister över svenska börsnoterade bolag.

Underlaget i rapporten utgörs av samtliga svenska aktiebolag vars aktier är noterade till handel, samt svenska onoterade aktiebolag vars aktier är anslutna till värdepapperssystemet. Det rör sig om totalt 1 659 bolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco