Grangex stiger efter hävt handelstopp och positivt besked

Grangex lyfter på beskedet att bolaget får tillåtelse av Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt att ta upp driften vid Dannemora gruva.
Grangex stiger efter hävt handelstopp och positivt besked - Dannemora_0224-1024×767
På bilden syns den för stunden nedlagda Dannemora-gruvan som Grangex hoppas på att återstarta.

I ett pressmeddelande framgår det att domstolen kommit fram till att förutsättningarna för ett tillstånd är uppfyllda.

“Bolaget har genom beskrivningarna i ansökan och föreslagna försiktighetsmått och skyddsåtgärder visat att man följer miljöbalkens allmänna hänsynsregler”, skriver domstolen.

Centrala frågor i fallet har gällt gruvans påverkan på miljökvalitetsnormer för ytvatten och på fladdermöss som etablerat sig i gruvområdet.

“Vi bedömer att en återstart av gruvverksamheten, med bolagets fossilfria inriktning, främjar miljöbalkens mål om en god hushållning med naturresurser. Med de villkor och åtaganden som anges i domen kan verksamheten bedrivas med hänsyn till såväl närboende och naturliv som riksintresset för mineral”, säger Erika Ekman, ansvarig juristdomare i målet.

“HISTORISKT BESKED”

I ett uttalande beskriver Grangex VD Christer Lindqvist beslutet som historiskt för bolaget.

”Att på mindre än ett år från det vi lämnade in vårt ansökan till Mark- och miljödomstolen få en positiv dom visar på bra förarbeten och en väl genomförd tillståndsprocess. Nu ligger vägen öppen för att slutföra finansieringen av anläggningsprojektet och fortsätta upphandlingarna och förberedelserna inför byggstart i höst med en planerad produktionsstart under 2025.”

Grangex aktie har varit handelsstoppad i väntan på domstolens beslut. Enligt överenskommelsen mellan bolaget och börsoperatören NGM skulle stoppet ske fram tills att beslutet från domstolen blivit känt.

Vid 14.30-tiden är aktien upp drygt 14% till 58,40 kronor. Som mest har aktien i dag betalats i 78,80 kronor och som lägst 57,60 kronor.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.