Grangex kovänder – emissionslikvid ska gå till Dannemora-gruvan

Gruvutvecklingsbolaget Grangex kovänder kring vad pengarna de ber aktieägarna om ska användas till. Från att delfinansiera ett förvärv uppger de nu att emissionspengarna ska gå till Dannemora-gruvan. Dessutom redovisar man inte vad hela likviden ska användas till. Den bristfälliga kommunikationen gör att Emissionsguiden hissar en ny flagga.
Grangex kovänder – emissionslikvid ska gå till Dannemora-gruvan - Grangex VD Christer Lindqvist
Grangex VD Christer Lindqvist till höger i bild.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Grangex företrädesemission av aktier som kan tillföra gruvutvecklingsbolaget 81,2 Mkr brutto.

Vi hissade då tre flaggor: ”Kapitalbehov i trängt läge”, ”Hög emissionskostnad” samt ”Dåligt garantiupplägg”. I ljuset av det pressmeddelande Grangex skickade ut på tisdagseftermiddagen hissar vi även en fjärde flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

När Grangex aviserade sin företrädesemission för en månad sedan var budskapet att majoriteten (70%) av emissionslikviden skulle gå till gruvprojektet Sydvaranger. Detta avser Grangex förvärv av Sydvaranger Mining som äger en icke producerande järnmalmsgruva i Nordnorge. Emissionen var tänkt att utgöra en viktig bricka i en komplex finansieringsstruktur av förvärvet som även inkluderar delfinansiering från gruvjätten Anglo American.

Nu blir det inte så, då Grangex igår tisdag meddelade att förvärvet istället ska delfinansieras i en separat kapitalanskaffningsprocess där SB1 Markets och G&W Fondkommission agerar rådgivare. Det är Grangex dotterbolag Grangex Sydvaranger AS som ska genomföra denna kapitalanskaffning.

Kort inpå att företrädesemissionens teckningsperiod startar byter alltså Grangex helt fot om vad kapitalet ska användas till. Grangex uppger att ca 28 Mkr av emissionslikviden ska användas till en genomförbarhetsstudie för Dannemora-gruvan, 20 Mkr till att återbetala ett brygglån samt ca 7 Mkr till projektutveckling och rörelsekostnader. Det vill säga 55 Mkr totalt.

Emissionsguiden noterar att Grangex vill ta in 81,2 Mkr i emissionen och att den maximala emissionskostnaden uppgår till 14 Mkr. Alltså 67,2 Mkr netto, vilket innebär att bolaget inte redovisar vad minst 12,2 Mkr av emissionslikviden ska användas till.

Detta samt de tvära kasten gällande vad kapitalet ska gå till gör att Emissionsguiden hissar en flagga för bristfällig information. Emissionsguiden har sökt Grangex VD Christer Lindqvist för en kommentar, utan att få svar.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets