Emissionsguiden hissar tre flaggor i Grangex företrädesemission

Gruvutvecklingsbolaget Grangex genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 81 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Emissionsguiden hissar tre flaggor i Grangex företrädesemission - Grangex VD Christer Lindqvist
Grangex VD Christer Lindqvist till höger i bild.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Grangex har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra gruvutvecklingsbolaget 81,2 Mkr brutto. Kostnaderna väntas landa på 7 Mkr exklusive garantiersättning som kan bli 7 Mkr som högst. Räknat på 14 Mkr är detta 20,8% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är främst att delfinansiera bolagets förvärv av Sydvaranger Mining som äger en järnmalmsfyndighet i norra Norge. 20 Mkr av likviden ska samtidigt gå till återbetalning av ett brygglån.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen. Grangex VD Christer Lindqvist har inga direkta synpunkter på dessa. Däremot menar han att de ger en onödigt negativ bild av Grangex och att det är en styrka att överhuvudtaget kunna genomföra en företrädesemission i dagens marknadsklimat.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Grangex har ett uppenbart kapitalbehov inom ett par månader. Det baserar vi på bolagets löpande negativa kassaflöde i kombination med Grangex expansiva kapitalslukande planer framöver.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Emissionskostnaden exklusive kostnader för garantiåtaganden uppgår till 7 Mkr. Räknas garanternas ersättning med (förutsatt att dessa väljer kontant betalning) är den totala emissionskostnaden 14 Mkr. Det motsvarar höga 20,8% av emissionsbeloppet.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Grangex har mottagit garantiåtaganden på 50 Mkr (61,6% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.