Laddar

Riskkapital-topp häktad i insiderhärva i Pagero

16 personer misstänks för insiderbrott i mjukvaruföretaget Pagero. Utredningen hanteras av både norsk och svensk polis som har häktat tre personer. En av de häktade är hög chef på ett av Nordens största riskkapitalbolag.
Riskkapital-topp häktad i insiderhärva i Pagero - Pagero HQ exterior images for the press page.
Foto: Pagero

Det grova insiderbrott som Ekobrottsmyndigheten utreder rör handeln i mjukvarubolaget Pagero, som köptes upp av Thomson Reuters efter en budstrid i vintras. En av de häktade är en av de högsta cheferna, och partner, på ett i norden välkänt riskkapitalbolaget. Det framkommer i handlingar från Oslo tingsrätt som Affärsvärlden tagit del av.

12 personer i Sverige och fyra personer i Norge har gripits av polis. Tre personer har begärts häktade varav en i Norge och två i Sverige.

Brottsmisstankarna kan kopplas till den aktiehandel i ett mjukvarubolag som gjorts innan ett uppköpsbud på Pagero offentliggjordes. Detta kommunicerade EBM igår, torsdag.

Häktad med besöksförbud

Enligt handlingar från Oslo tingsrätt, som Affärsvärlden tagit del, av handlar utredning om mjukvarubolaget Pagero.

En av de häktade är en av toppcheferna på ett av Nordens största riskkapitalbolag. Riskkapitalbolaget har inga ägarkopplingar till Pagero.

Riskkapitaltoppen är misstänkt för överträdelse av värdepappershandelslagen och är därför häktad till 30 maj med brev- och besöksförbud, enligt handlingarna.

Personen ska, enligt norska Økokrim, ha använt sin mamma som bulvan för att köpa upp aktier i bolaget innan budet offentliggjordes. Värdet av riskkapitaltoppens handel uppgår till “tvåsiffriga miljonbelopp” i norska kronor.

Mjukvarubolaget Pagero blev en stor följetong i vintras då det blev budstrid om bolaget. Intressenter var bland annat Vertex, Thomson Reuters och Avalara. Aktiekursen steg med 238% på en månad tills Thomson Reuters gick vinnande ur budstriden.

Afv har varit i kontakt med företrädare för både Pagero och riskkapitalbolaget. Båda väljer att inte kommentera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.