Grön energi lockar fondspararna

Trots den nya virusvågen har goda vaccinnyheter bidragit till en enorm aktivitet bland spararna.
Nordnet och Avanzas sparkeonomer
Frida Bratt och Nicklas Andersson. Foto: Foto: Nordnet, Fredrik Sandborg/TT och Avanza.

Optimismen frodades på börsen i november och Avanzas sparare gjorde 43% fler fondaffärer per dag i november än motsvarande period i fjol, visar statistik från Avanza.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Gröna energifonder Fastighetsfonder
Sverigefonder Företagsobligationsfonder
Asienfonder Nordenfonder
Miljöfonder Ädelmetallsfonder
Blandfonder Korträntefonder

”Det amerikanska presidentvalet är över och det mesta tyder på att Joe Biden tillträder som president i januari. Det tillsamman med flertalet goda vaccinnyheter har fått börsen att ta ett glädjeskutt till nya rekordnivåer. Stockholmsbörsen bottnade sista oktober och har sedan dess stigit 12,5%. Därmed går vi mot den bästa novembermånaden sedan 2002. Det här har spararna tagit fasta på och är fortsatt optimistiska. Nettoköpen ökar något jämfört med tidigare månader”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson, i ett pressmeddelande.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt har märkt av hur det positiva tolkningsföreträdet på börsen påverkat spararna.

”Börsen har hittat anledningar att stiga i november, och spararna har hakat på med köp i aktiefonder”, säger hon.

Avanzas sparare fortsätter favorisera förnybar energi.

”Branschfonder inom förnybar energi fortsätter att locka spararna. Den senaste tiden har vi sett flera faktorer tala till megatrendens favör”, säger Nicklas Andersson.

Den näst mest köpta fondkategorin hos Avanza är Sverigefonder.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Swedbank Robur Räntefond
Länsförsäkringar Global Indexnära DNB Teknologi
Swedbank Robur Ny Teknik Gladiator
Handelsbanken Hållbar Energi DNB Health Care
TIN Ny Teknik Lancelot Camelot
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Atlant Opportunity
Swedbank Robur Access Asien Brummer Multi-Strategy
DNB Global Indeks SEB Sverigefond Small Cap
SPP Aktiefond Global AMF Räntefond Lång
Spiltan Räntefond Sverige IKC Avkastningsfond

”Sverigefonder med exponering mot investmentbolag lockar mest, medan nästan var fjärde sparkrona går till indexfonder. Investmentbolag är en god bas i ett långsiktigt sparande och karaktäriseras i princip uteslutande av starka huvudägare vilket bör ses positiv”, säger Nicklas Andersson.

Hos Nordnet är det globalfonder, breda tillväxtmarknadsfonder och fonder med fokus på nordiska teknikbolag som toppar köplistan.

”Däremot ser vi att spararna börjar bli skeptiska till den amerikanska techsektorn. De stora techjättarna har skakat något under hösten och diskussionen om att de lär hamna i skymundan i vaccinets spår till förmån för konjunkturkänsliga värdebolag intensifierades när vaccinnyheterna rullade in. Dessutom har ju väldigt många fondsparare redan exponering mot amerikansk techsektor via sina globalfonder – en techfond ovanpå en globalfond riskerar att ge en överexponering”, säger Frida Bratt.

Spararnas optimism har också lett till att Nordnets sparare sålt av räntefonder och hedgefonder.

”Spararna ser uppenbarligen ett minskat behov av att äga fonder som, till högre avgift, strävar efter avkastning även i dåliga väder. Tillsammans med försäljningen av räntefonder säger det något om stämningsläget”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza är fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder.

”I november har många fastighetsbolag gått bättre än börsen, samtidigt som många nya fastighetsbolag noterats. Oron för effekterna av den andra pandemivågen verkar dock ha fått spararna att trycka på säljknappen”, säger Nicklas Andersson.