Grönt ljus för norsk oljeutvinning i Arktis

Den norska statens planer för utvidgad oljeexploatering i Arktis har fått grönt ljus i en andra domstolsprövning. Greenpeace planerar att överklaga domen till Norges högsta domstol.

Den norska huvudstaden Oslos motsvarighet till hovrätten, Borgarting lagmansrett i Oslo, har avvisat en stämningsansökan mot planerna på oljeutvinning i Arktis, som motiverades med att fler oljeprojekt i området innebär ett brott mot den norska grundlagen då de kränker norska invånares rätt till en hälsosam miljö.

Flera provborrningar

Bakom stämningsansökan, i vilken det även hänvisas till att exploateringen strider mot Parisavtalet, står bland annat miljöorganisationen Greenpeace och andra miljöaktivister, som reagerade på ett tiotal oljelicenser i Arktis som delades ut 2015–2016 till bland andra oljebolagen Equinor och svenska Lundin Petroleum.

Oljebolag har redan genomfört provborrningar på flera håll i de områden som licenserna avser, utan att hitta några större oljefynd.

Miljöorganisationerna bakom stämningen kommer att överklaga domen, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

Greenpeace tillägger trots bakslaget att man gjort vissa framsteg i den andra prövningen av stämningen jämfört med den första.

”Borgartinget bekräftar att grundlagens miljöparagraf är en rättighet, att alla utsläpp måste ses i sin helhet och att utsläpp från förbränning av norsk olja i andra delar av världen är relevanta under miljöparagrafen” skriver den norska Greenpeace-chefen Frode Pleym i pressmeddelandet.

Behöver inte betala rättegångskostnader

Enligt domen kommer miljöorganisationerna inte behöva betala rättegångskostnaderna.

Utöver Greenpeace och organisationen Natur och ungdom står norska Naturskyddsföreningen och organisationen Far- och morföräldrarnas klimataktion bakom stämningen mot norska statens utdelning av oljelicenser i Arktis.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets