Grums i glädjebägaren

Starka rapporter eldar troligen på börsen i veckan. Men snart är det dags att byta fokus till amerikansk makro - och då är det bäst att hålla sig nära utgången.

För Swedbank var det låga kreditförluster som gjorde att rörelseresultatet blev 52 procent bättre än väntat. Att förlusterna uppgick till 120 miljoner kronor mot snittprognosen på 940 miljoner beror på att det går bättre i Baltikum. Det är i princip bara i Lettland som reserveringarna tickar på. I Estland tillkom inga nya förluster och Litauen överraskade med återvinningar på 45 miljoner kronor. Nu återstår bara för vd Michael Wolf att få bättre snurr på intäkterna. En marsian som landar i Swedbanks räkenskaper i dag skulle ha svårt att förstå vad hysterin handlade om för två år sedan.

Även Ericsson överträffade förväntningarna – med 7 procent. Och i fredags nådde OMXS30 nytt årshögsta på 1 119. Tekniskt har börsen klättrat över motståndet runt 1 100 och veckans rapportskörd måste bjuda på rejäla besvikelser för att knäcka optimismen. Det verkar långsökt för såväl Nordea och SEB som ABB, Sandvik och Electrolux. För det sistnämnda kan en något svag rapport kompenseras med att avgående vd Hans Stråberg tackar för sig med en extrautdelning.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets