Grundare köper ut Q-Med

Grundaren till läkemedels- och kosmetikaföretaget Q-Med, Bengt Ågerup, och Wallenberggruppens EQT uttnyttjar den nedpressade aktiekursen och lägger ett bud. Budet är värt 3,9 miljarder kronor.

Grundaren till Q-Med, Bengt Ågerup, och Wallenberggruppen genom riskkapitalbolaget EQT lägger ett bud på Q-Med, Uppsalabolaget som tillverkar läkemedel och antirynkpreparat. Budet är på 39 kronor per aktie och värderar hela bolaget till 3,9 miljarder kronor.

Premien som budgivaran betalar är 24 procent, enligt ett pressmeddelande.

Budet läggs genom ett särskilt ordnat bolag Ivytan, som ägs av EQT V och Bengt Ågerup-bolaget Lyftet Holding B.V. Enligt ett pressmeddelande är budnivån på 39 kronor, vilket innebär en premie på 24 procent jämfört med slutkursen i fredags.

Bengt Ågerup äger redan 47,5 procent av aktierna i Q-Med. Ågerup grundade bolaget under 1980-talet. Bolaget noterades på börsen 1999. Q-Med blev känt för produkten Restylane, som används som antirynkpreparat.

I pressmeddelandet motiverar Bengt Ågerup budet med att bolagets kapitalsituation inte passar för börsen. Blaget sägs stå inför kapitalinjektioner och då sägs inte börsen varar den bästa platsen att befinna sig på:

Budgivarna skriver:

“I egenskap av största aktieägare i Q-Med har Ågerup vid ett flertal tillfällen under de senaste åren kontaktats av private equity-bolag som anfört att Q-Med skulle ha bättre förutsättningar att utvecklas utanför börsen; en uppfattning som över tiden även kommit att delas av Ågerup. Mot denna bakgrund initierade Ågerup under våren och sommaren 2008 diskussioner med ett mindre antal private equity-bolag för att undersöka förutsättningarna för ett samarbete. Med början i juni genomförde EQT en omfattande marknadsstudie för att analysera marknaderna för såväl estetik som specialistsjukvård. Baserat på denna studie och en analys av publik information utarbetade EQT en affärsplan för Q-Med som presenterades för Ågerup med efterföljande diskussioner. Under dessa diskussioner fann Ågerup att EQT har en god förståelse för Q-Med och dess marknader samt att EQT och Ågerup delar en övergripande syn på de förändringar som måste ske för att stärka Q-Meds marknadsposition och lönsamhet på lång sikt. Ågerup valde därför att fortsätta diskussionerna med EQT på exklusiv basis.”

Det heter också i motiven att de två budgivarna anser att: “Q-Med, ur ett industriellt perspektiv, skulle ha bättre förutsättningar för värdeskapande i privat ägo. Utanför börsen skulle Q-Meds konkurrenter inte i samma utsträckning eller lika snabbt få tillgång till känslig information om bolaget. Som ett privat bolag kan Q-Med öka öppenheten internt och fokusera på affärsverksamheten.”

– Det här är det bästa för bolagets långsiktiga utveckling. De utmaningar som gradvis vuxit fram under de senaste åren lämpar sig bättre att hanteras i en onoterad miljö. Jag ser fram emot att arbeta med EQT som bidrar med finansiell styrka samt industriell och strategisk kompetens som jag anser är högst relevant för att driva utvecklingen av Q-Med framåt, säger Ågerup.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight