Gruvhettan består
Fråga vem som helst i metallbranschen just nu om utsikterna för framtiden och svaret blir detsamma. Det råder brist på en lång rad basmetaller och priserna kommer inte att sjunka de kommande åren.
Så här sade till exempel John Meyer, analytiker vid Numis Securities i London, vid en gruvkonferens i Stockholm häromveckan:
– Räkna med att priserna på de vanligaste metallerna – nickel, koppar, zink, bly och silver – ligger kvar på en hög nivå under fem till tio år. De närmaste två tre åren kan såväl metallpriser som gruvaktier sticka i väg 30-40 procent.
Orsakerna är väl kända. Efterfrågan på allt från konsumentprodukter som hushållsmaskiner och bilar till metaller för stora infrastrukturprojekt i utvecklingsländer som Kina och Indien hotar att spränga alla gränser. Det i sin tur har tömt lagren på bland annat koppar och zink – vilket fått priserna att rusa.
Men är det då så klokt att satsa sina pengar i gruvbolag just nu? Särskilt mot bakgrund av de senaste dagarnas uppgifter om att lagren av koppar ökar en aning och att till exempel kopparpriserna ligger på nivåer strax under 6 700 dollar per ton, 22 procent under toppnoteringarna från i maj.
Är inte alla framtida intäkter inräknade i aktiepriser? Nej, faktiskt inte. Inte om metallpriserna ligger kvar på sina relativt höga nivåer.
Gruv- och metallaktierna på Stockholmsbörsen kan delas in i två grupper: en handfull småbolag som sitter på en eller några malmfyndigheter och/eller mindre gruvor och därtill två stora bolag, Boliden och SSAB.
Och så finns det faktiskt en tredje kategori – Lundin Mining.
Bolaget, som på bara några år har vuxit från rollen som småbolag, genom sitt ägande i familjebolaget NAN, till att hamna i samma klass som anrika svenska Boliden. För bara tre år sedan hade Lundin Mining ingen gruva alls men efter uppköp och fusioner har familjen Lundin lyckats samla ihop fyra mellanstora gruvor: dels den över 100 år gamla Zinkgruvan i Närke, en zinkgruva på Irland, Storlidengruvan i Skelleftefältet och nu senast en i Portugal. Nästa år ska ytterligare en portugisisk gruva tas i drift.
Lundin Minings senaste affär är för tidig att utvärdera. Från den sista oktober har bolaget slagit ihop sina påsar med det något större Eurozinc, ett kanadensiskt bolag, och familjen Lundins ägande i nya Lundin Mining är därmed utspätt till 11 procent. Men mot bakgrund av hur familjen har agerat fram till nu – och vad de säger att de ska göra framöver – finns stora möjligheter:
ª Efterfrågan i världen på bolagets huvudprodukt, zink, väntas enligt rapporter i branschen skapa en brist på råvaran, som främst används som rostskyddsmedel.
ª Företaget är hälftenägare till en gruva i Sibirien där bolagets investeringsandel ligger på cirka 1,4 miljarder dollar. Den kan vara i drift om tre år.
ª Bolaget har en andel i ett av världens största zinkprojekt, i Iran.
ª Lägg sedan till att bolaget håller på att utvärdera olika köp av gruvor.
Till skillnad från hur Boliden agerar siktar Lundin Mining mer aktivt på fortsatta uppköp. I dag är uppstickaren ungefär hälften så stor som Boliden i termer av börsvärde. Inom några år kan skillnaden mycket väl vara noll.
Bolagets styrelseordförande Lukas Lundin berättar gärna att bolaget är på jakt efter nya investeringsmöjligheter och vice vd Karl-Axel Waplan hoppas att en sådan affär ska vara klar inom några månader. Det lär bli verklighet.
—
FEM FRÅGOR till Karl-Axel Waplan, vice vd i nya Lundin Mining
Hur ser du på prisutvecklingen på zink det kommande året? Priset har stigit kraftigt under hösten. Stiger det ytterligare eller faller det på ett års sikt?
– Vi är fortsatt optimistiska avseende zinkpriset. Det finns ett underskott som beror på brist på produktion och kraftig konsumtionsökning. Vi ser inte att underskottet kommer att kunna täckas snabbt. Vi ser därför en möjlighet att zinkpriset kan gå upp ytterligare.
Hur länge vågar du tro på en stark metallmarknad? Ett år? Fem år? Eller tio år?
– Det blir en mycket stark metallmarknad minst fem år. Vi kan därefter se en viss försvagning men vi kommer med största sannolikhet inte att komma i närheten av de nivåer vi hade för några år sedan. Lägstanivån kommer att ligga betydligt högre framöver. Många nya gruvor har betydligt högre kostnadsnivå och lägre halter.
Det innebär att betydligt högre priser kommer att behövas i framtiden.
Ni har flaggat för att ni är öppna för nya strukturaffärer. När kommer de?
– Vi studerar ett antal möjligheter just nu, en ny affär kan komma inom ett par månader, men kan också ta lite längre tid.
Hur ser ni på prisutvecklingen på gruvbolag? Kan man säga att effekten av att de blir dyrare inte spelar någon roll eftersom era aktier också blir dyrare?
– I detta skede funderar vi på att göra en kontantaffär. Detta är möjligt med vår balansräkning. Efter fusionen med Eurozinc kan vi säkert låna en miljard dollar. Priset på vad vi köper måste ställas mot de priser vi ser framöver. Dessutom hoppas vi kunna plocka fram dolda värden med vår möjlighet att utveckla och finansiera projekt.
Finns det samordningsfördelar mellan Boliden och Lundin Mining? Är en sammanslagning naturlig?
– Inte mer än vad som skulle finns mellan Boliden och en annan producent av koppar- och zinkkoncentrat. Vi är inte intresserade av smältverk utan vill stanna som gruvföretag.
—
Ny inriktning sänker risken
Lundin Mining är aktien som har belönats mest bland börsens gruvbolag. Bolagets aggressiva stil i konsolideringen av branschen har lönat sig. Kursen har ökat med 550 procent på knappt två år, att jämföra med Bolidens 400 procent under samma tid.
Vem vågar köpa då? Båda bolagens aktier svänger i takt med metallpriserna. Kopparpriset dalar sakta och Lundinaktien har backat 13 procent från toppnoteringen tidigare i november. Men det krävs faktiskt inte att branschen går mot en ny världsordning med evigt höga metallpriser för att man ska våga. Det räcker om priserna på koppar och zink, som i första hand påverkar både Boliden och Lundin Mining, inte faller med mer än hälften för att båda gruvbolagen ska förbli stabila kassaflödesmaskiner.
Mest potential har ändå Lundin Mining. Familjens strategi att exploatera råvarutillgångar i nya länder, må det vara olja, gas eller metaller, har visat sig på samma gång riskfylld och framgångsrik, men när Lundin Mining nu satsat på att producera stora mängder malm i europeiska gruvor minskar risken drastiskt.
Skuldfritt och med tillgångar i nivå med börsvärdet är risken inte överdrivet hög. Den som antar att brytningen ökar i takt med vad ledningen skissar på finner att det sammanslagna bolaget om ett par år har intäkter på i storleksordningen 12-15 miljarder kronor. En tredjedel är vinst (efter skatt) vilket betyder ett p/e-tal i år kring 9-10. För nästa år är siffran 7-8. Aktien är köpvärd men var beredd på att kursen svänger i takt med metallpriserna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.