Günther Mårder varnar för decemberöverenskommelsen

Günther Mårder kritiserar kollektivavtalen, skatten kring tjänstebolag och uppger att han är medlem i både Moderaterna och Socialdemokraterna. Han sågar även decemberöverenskommelsen i Ekots lördagsintervju.

Günther Mårder, som är nytillträdd vd för Företagarna, har blivit medlem i både Moderaterna och Socialdemokraterna. Det uppger han i lördagsintervjun hos Ekot. Han motiverar sitt beslut med att han vill veta hur den interna diskussionen ser ut i de politiska partierna. Men vad han själv röstar på är oklart. På en fråga från reportern om han inte röstar åt höger svarar Företagarna-chefen kortfattat.

”Det är din gissning”.

På en fråga om decemberöverenskommelse svarar Günther Mårder mer tydligt.

”Jag är inte helt övertygad om att vi får stabilitet”, säger han och menar att det inte är alls säkert att man når den stabilitet som man partierna utlovade i samband med att man presenterade lösningen.”Jag hade hellre sett gränsöverskridande överenskommelser”, fortsätter han och tillägger att reformtempot istället skulle kunna gå ned.

Decemberöverenskommelsen riskerar istället enligt Günther Mårder att driva politiken i två väldigt olika riktningar under mandatperioderna. Först åt vänster och sedan åt höger, vilket enligt honom inte kommer att skapa stabilitet vilket företagen behöver.

Kollektivavtalen och kompetensförsörjningen för företagen är andra viktiga frågor som den nytillträdda vd:n för Företagarna kommer att driva. Han tycker också att Skolvärlden behöver ha en bättre kontakt med näringslivet.

När det gäller övergången från finanssektorn till det politiska området uppger han att han stor respekt för övergången. Günther Mårder uppger också att han är imponerad över Företagarna än så länge, men att han ser hela övergången som en risk.

I övrigt kritiserar han återigen kollektivavtalen, som enligt den nytillträdda Företagarna-chefen spelat ut sin roll.

”De har tjänat Sverige väl”, slår han fast och pekar på att många svenska storbolag gynnats av dem. Men att de behöver moderniseras och anpassas till nuvarande förutsättningar där den stora delen av jobben skapas i småföretagen.

Han kritiserar även förändringarna av ROT- och RUT-avdragen. Men det är främst ROT-avdragen som kortsiktigt är negativt, menar han. Förändringen av RUT tror han däremot är negativt på sikt. Hela behovet av ROT- och RUT-avdrag bottnar enligt honom i hög beskattning och han skulle vilja se ett större krafttag när det gäller beskattningen.

När det gäller aktietransaktioner skall han fortsätta att kommunicera vilka typ av affärer han gör på börsen. Men han betonar att han inte vet hur mycket tid han får över till investeringar framöver. Günther Mårder tror att det kan påverka hans risknivå.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets