H&M
H&M får kritik i Kambodja
Bakgrunden uppges vara användningen av korta kontrakt. Medan tillämpningen av kontrakten är tänkt tillåtas endast i samband med arbetstoppar, visar det sig att fabrikerna systematiskt anställer personal på korta kontrakt.
– Korta kontrakt hindrar arbetare från att engagera sig fackligt, de vågar inte protestera mot låga löner, vågar inte säga nej till övertid, säger Moa Kärnstrand, researcher på Fair Action, som har intervjuat arbetare på klädfabriker som bland andra H&M anlitar.
Från H&M:s håll säger chefen för hållbarhet Anna Gedda att bolaget kräver fast anställning efter två år. Däremot avböjde hon från att ge ut uppgifter om hur stor andel av de anställda som var under korta kontrakt i fabriker som H&M anlitar.
– Det är en policy vi har att inte göra det. Och det känns inte heller relevant. Det viktiga just nu är att se till att alla de som jobbat på korta kontrakt i två år får fast jobb, säger hon.
Enligt Gedda tittar bolaget på att göra som Nike och kräva att högst 15 procent av de anställda får ha korttidskontrakt. Dessutom för bolaget nära dialog med leverantörer, andra uppköpare och även med landets regering, menar Gedda.
Men enligt Moa Kärnstrand är åtgärderna otillräckliga.
– Vi tycker att det vilar ett tungt ansvar på inköparen. Det går för långsamt. H&M har varit en stor spelare i Kambodja under lång tid och känt till problemen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.