H&M mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med en nedgång. I botten placerade sig SSAB efter en säljrekommendation, medan H&M klarade sig förhållandevis väl efter en rapport från spanska Inditex som prickade förväntningarna.

Klockan 10.00 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 0,6 procent till 1.584. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var tyska DAX och CAC40 i Paris ner 0,5 respektive 0,3 procent.

Bland de aktier som klarade sig förhållandevis bra bland storbolagen på OMXS30-indexet syntes klädjätten H&M som var upp 0,1 procent.

Konkurrenten Inditex bjöd på en rapport för det första kvartalet som var ungefär i linje med förhandstipsen. Inditex upprepade sin prognos att den jämförbara försäljningen väntas öka med 4-6 procent under verksamhetsåret 2019/2020. På måndag nästa vecka presentar H&M sina försäljningssiffror för sitt andra kvartal (mars-maj).

Medicinteknikbolaget Getinge och teleoperatörerna Tele2 och Telia syntes också relativt högt upp i listan.

Sämre presterade SSAB som fått en sänkt rekommendation av Goldman Sachs till neutral. Riktkursen sänktes även till 38 kronor från 43 kronor. Banken har samtidigt höjt sin rekommendation för bland andra SSAB:s finländska sektorkollega Outokumpu till köp. SSAB A var ner 1,7 procent på onsdagen till 31:75 kronor.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som steg 3,6 procent på tisdagen, var ner 1,8 procent på onsdagen.

Assa Abloy har förvärvat den brittiska tillverkaren av pass, De La Rues, internationella verksamhet inom id-handlingar. Förvärvet belönades inte av börsen, som sänkte Assa Abloy med 1 procent.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media steg 3,8 procent till 62:70 kronor efter att ABG Sundal Collier tagit upp bevakning med rekommendationen köp med riktkursen 105 kronor.

Kursen i den riktade emission som gamingbolaget Stillfront aviserade efter börsstängning på tisdagen, och som bolaget tidigare dessförinnan flaggat för, blev 240:40 kronor per aktie. Aktien sjönk 4 procent till 252:50 kronor.

Enersize, som säljer energieffektiviseringslösningar för tryckluftssystem, steg drygt 65 procent i onsdagens inledande handel på First North efter att bolaget meddelat ett tvåårigt samarbetsavtal med Caverion Sverige under natten. Avtalet avser försäljning, distribution och installation av Enersizes helhetserbjudande av effektiviserings- och övervakningsmjukvaror för industriella tryckluftssystem.

Senare på dagens makroagenda presenteras KPI-statistik för USA som spås visa en uppgång med 0,1 procent, vilket skulle få inflationstakten att växla ned en aning, till 1,9 procent från 2,0 procent föregående månad. Statistiken förmodas vara viktig för marknadens förväntningar på centralbanken Federal Reserve, där marknaden på senare tid prisat in räntesänkningar.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.