Hagströmer: Då blev jag klimat-alarmist

Finansmannen Sven Hagströmer om klimatångest, flygskam och att investera i flygbolag.

Under tisdagen publicerade The Economist en artikel om svenskarnas förändrade flygvanor.  Artikeln är baserad på data från Swedavia som visar att antalet flygresenärer har minskat med fyra procent under 2019.

Enligt artikeln är det en växande klimatångest och flygskam som gör att svenskarna stannar på marken. Kritiker menar dock att det är mer sannolikt att minskningen beror på den svaga svenska kronan och höga bränslepriser.

Finansmannen Sven Hagströmer tror att det är en kombination.

– Klart att Greta är en del av det. Vare sig man vill eller inte tänker man ju på det när man flyger, att man inte sköter sig riktigt. Sedan är ju frågan om man skäms och fortsätter flyga, eller om man faktiskt skäms så mycket att man slutar flyga, säger han.

Du har tidigare berättat om ditt intresse för flygplan och flygande. Har du något finansiellt intresse i flygindustrin?

– Det var en rolig fråga, för igår fick jag ett erbjudande om att investera i ett bolag som tillverkar flygplan i Sverige. Jag avböjde för att det var alldeles för tidigt. Bara för att man är intresserad av flyg behöver man inte köpa in sig i flygindustrin.

Har du varit nära att investera i något av de större flygbolagen?

– När Norwegian startade så tittade jag på det som investering. Jag vågade inte gå in, men jag var väldigt road för jag tyckte att SAS behövde någon som jagade på. Jag sa faktiskt till Mats Qviberg att mitt drömjobb skulle vara ordförande för SAS. Han sa att jag var helt dum i huvudet, att man måste vara masochist för att tycka det. Men det är en spännande industri. Jag menar se på SAS – de kämpar och kämpar och tar in massa miljarder, men ändå funkar det inte.

Vad gör de för fel?

– Jag tror att ett, bland andra, problem är pilotlönerna, med olika fackföreningar i olika länder och så vidare. Jag är en stor kund hos Norwegian för jag tycker om deras entreprenöriella sätt att se på saker. Men sedan var vd:n med på Skavlan och gjorde bort sig så in i hoppsan – jag blev så enormt besviken. Han har startat ett framgångsrikt flygbolag men ändå svarade han så dumt på frågorna. Jag tänkte att den här killen, han är ju farlig. De pratade om skatter och så, där var hans svar närmast pinsamma.

Känner du flygskam när du flyger?

– Nej. Jag har varit lite klimat-agnostiker, men jag känner och har lyssnat på människor som är fruktansvärt begåvade och som inte är klimatalarmister. Det var ju en svensk, Svante Arrhenius, som kom på detta med koldioxiden som växthusgas. Den stora frågan är ju hur mycket vi är med och påverkar själva. Jag lyssnade på en före detta nobelpristagare, Steven Chu, och han övertygade mig. Han tog upp många saker, förutom koldioxiden, som pekade i fel riktning. Då blev jag också klimat-alarmist.

Har du ändrat din livsstil sedan dess?

– Jag äter väldigt mycket mindre kött. Förr i tiden kunde man knappast kalla de vegetariska alternativen för gourmetmat, men i dag är det ju helt annorlunda. Det är ett väldigt spännande skifte!OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.