Hagströmer lurad av misstänkt bedragare

Finansmannen Sven Hagströmer hör till offren för en misstänkt bedragare, som lockade med Kinainvesteringar och 30 till 50 procents avkastning. "Han var entreprenör och då vill man ju hjälpa till." Om två veckor inleds rättegången.
Hagströmer lurad av misstänkt bedragare - sven-hagstromer-affarsvarlden-700_binary_6854821.png

I slutet av månaden inleds en ovanlig rättegång i Stockholms tingsrätt. Under sju dagar, med start 22 november, står en i dag 53-årig svensk medborgare, enligt egen uppgift skriven i Monaco, framför skranket misstänkt för grova bedrägerier i mångmiljonklassen.

Minst fem förmögna svenskar har övertalats att gå in med kapital till en hamnutbyggnad i Shanghais hamnstad Haimen. Med förfalskade dokument och underskrifter i kombination med name-dropping av höga kinesiska politiker och affärsmän fick han in minst 9 miljoner kronor på kort tid.

Förundersökningsprotokollen som ligger i tingsrätten beskriver en världsvan affärsman som rest mycket till Kina under åren fram till 2009. Det framgår också att mannen utnyttjat de kontakter han fått genom sina barns skolgång. Ett av bedrägerioffren berättar för polisen hur han första gången fick kontakt med den misstänkte bedragaren genom att deras barn börjat umgås med varandra och hur familjerna senare började umgås.

Den åtalade mannen framhöll gärna sitt breda kontaktnät i Kina och när denne senare berättade att rederifamiljen Wallenius gått in med pengar, lånade det intet ont anande offret ut 300000 euro, cirka 3 miljoner kronor, för att delbetala ett flygplan. Mannen hade fått ett löfte om att få tillbaka 360000 euro några dagar senare men då var bedragaren borta.

I samband med en annan händelse som polisen har utrett har 53-åringen förmått en äldre man att låna ut 3 miljoner kronor till den påstådda Kinainvesteringen. För att lägga tyngd bakom orden visade mannen upp ett avtal där det framgick att familjen Wallenius/Kleberg planerade att gå in med 120 miljoner kronor. Men avtalet var falskt. Jonas Kleberg säger i förhören att han blev chockad när han upptäckte förfalskningen.

Också en så pass rutinerad investerare som Sven Hagströmer lät sig luras. Dennes investmentbolag Biovestor lånade 28 oktober 2008, mitt under brinnande finanskris, ut 2,5 miljoner kronor till den misstänkte bedragaren och dennes bolag. Räntesatsen var satt till 30 procent.

– Han har gått genom sina barns klasskamraters föräldrar. Det var så jag fick kontakt med honom, vi träffades på föräldramöten, säger Hagströmer.

Mannen bad om ett affärsmöte och kunde visa upp all relevant dokumentation och de tillstånd som behövdes för att investera i hamnområdet.

– Han var entreprenör och då vill man ju hjälpa till. Dokumentationen lämnade inget övrigt att önska, utom att den inte vore falsk förstås.

Men hur kunde du bli lurad?

– Jag hade juridisk hjälp och deras bedömning var att allt, så vitt de kunde se, var i sin ordning.

Efter att Hagströmer lånat ut pengarna fick han kontakt med två tidigare arbetsgivare som båda varnade för Kina-entreprenören.

Efter något år, när det var dags för återbetalning, kunde den misstänkta bedragaren inte betala tillbaka. I stället behövde han mer pengar.

”… I stället för återbetalning behövde han mer pengar för att pengarna hade inte räckt och det blev dyrare än han tänkt men då kände Hagströmer på sig att det lät inget bra så då ville han få tillbaka sina pengar och avsluta det hela och inte ge honom några nya pengar”, sammanfattar polisen Hagströmers ord i förhören.

Av förundersökningen framgår att mannen invaggat sina finansiärer i falsk trygghet. Den åtalade mannen bodde under några år i Rom och ska nu vara utfattig men skriven på en kamrats adress i Monaco.

Vid en rättegång i Guildford Crown Court i Surrey i Storbritannien i fjol erkände sig mannen skyldig till minst fyra bedrägerier och dömdes till sex års fängelse.

Huvudförhandlingen inleds i Stockholms tingsrätt 22 november i år. Den åtalade mannen säger i polisförhören att han är oskyldig till anklagelserna.

Affärsvärlden har varit i kontakt med mannens advokat, som avböjer att kommentera saken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.