Halvledaren

Jörgen Lantto tvingades ta över som vd i kursraketen Fingerprint Cards efter en insiderskandal. Men bestämmer han verkligen över bolaget?

Halvledare. Det låter inte kul, ändå är det vad Stockholmsbörsens mest hajpade bolag sysslar med. Sedan 1997 har Fingerprint Cards, FPC, utvecklat halvledare med fingeravtrycks­läsare, en teknik som länge sågs som intressant men med osäker praktisk tillämpning. Att tjäna pengar på fingeravtrycken verkade inte möjligt. Fingerprint var ständigt i behov av nya pengar för att finansiera utvecklingen.

När Apple sommaren 2012 köpte det amerikanska bolaget Authentec för 356 miljoner dollar gick startskottet för en enorm uppvärdering av de halvledarföretag för fingeravtrycksteknik som hade kämpat sig igenom alla år med små eller inga intäkter. I dag har i princip alla mobilföretag nya telefoner med fingeravtrycksavkänning och tre leverantörer dominerar (vid sidan av Apple): Authentec, Synaptics och svenska Fingerprint Cards. Sedan noteringen 1998 har Fingerprint stigit med cirka 7 000 procent, men lejonparten av uppgången har kommit under de tre senaste åren. Bara sedan årsskiftet har aktien stigit 600 procent och det värderas nu till 15 miljarder kronor. Skälet är att förhoppningsbolaget faktiskt har börjat tjäna pengar. Intäkterna för det andra kvartalet 2015 uppgick till 445 miljoner kronor, en ökning med 912 procent från motsvarande period förra året. Och en förlust på 45 miljoner byttes till en vinst på 65 miljoner. På börsen är aktien en av de mest omsatta, jättar som H&M, Ericsson och Investor har lägre omsättning många handelsdagar. Fortsätter hysterin flyttar bolaget in i börsens storbolagsindex, OMX30, varvid ännu fler svenskar indirekt blir ägare i bolaget genom de indexfonder som då automatiskt måste köpa aktien.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets