Han avslöjade Porsches aktiekupp

Den 17 oktober skickade en analytiker ut en häpnadsväckande teori om varför aktierna i Volkswagen hade stigit med 19 procent under året. Skriften väckte sensation.

Britten Max Warburton är topprankad fordonsanalytiker på mäklarfirman Sanford Bernstein i London. Den 17 oktober skickade han ut en ovanlig analys till firmans kunder. Ingen trist företagsvärdering utan en häpnadsväckande teori om varför aktierna i Volkswagen hade stigit med 19 procent under året, trots att de internationella börserna kraschat. Skriften väckte sensation. Warburton hävdade att Porsche kontrollerade betydligt mer av Volkswagen än vad sporbilsföretaget hade flaggat för, han gissade på över 70 procent.

– När de till slut bekräftade några veckor senare så visade det sig vara 74,1 procent, säger Max Warburton på tillfälligt besök i Stockholm för att träffa förvaltare. Däribland säkert några som har bränt nosen ordentligt på VW.

Porsche hade i tysthet köpt på sig en sorts optioner som gav rätt till leverans av de underliggande aktierna, vilket var vad Warburton hade räknat ut. Men det var bara första steget i en sofistikerad finansiell operation som skapade världshistoriens förmodligen största “short squeeze” (se faktaruta).

Warburton tror att Porsche dessutom mot ersättning hade lånat ut VW-aktier till hedgefonder som tyckte att Volkswagen var kraftigt övervärderat och ville blanka aktien (se ruta). Dessutom hade Porsche förmodligen utfärdat säljoptioner i VW – det vill säga rätten att köpa en aktie till en viss kurs, vilket lönar sig när aktierna stiger.

Men när hedgefonderna sålde de aktier de hade lånat av Porsche så köpte firman tillbaka dem via optioner och höll därmed kursen uppe. Till slut fanns det betydligt fler blankade aktier i Volkswagen än vad som fanns fria eftersom Porsche tillsammans med den tyska delstaten Niedersachsen då kontrollerade över 95 procent av aktierna. Det utbröt panik när hedgefonderna försökte komma ur fällan och VW-kursen skenade. Under några dagar i oktober var VW världens högst värderade börsföretag.

Hur avslöjade du Porsches spel?
– Jag kunde inte sluta fundera över Volkswagens aktiekurs, för bolaget var så fundamentalt övervärderat. Jag såg också att det var en av de mest blankade aktierna i Europa. Och vad man har lärt sig, bland annat från bankerna, är att när alla hedgefonder blankar en aktie så brukar den sjunka, säger Max Warburton.
– Ändå fortsatte aktien att klättra, så det var uppenbart att det fanns någon som köpte. Misstanken växte att Porsche kontrollerade en majoritet av aktierna och agerade på något sätt för att stödja kursen.

Vilka delar av din ursprunglia teori har bekräftats?
– Allt Porsche har sagt är att de äger eller kontrollerar 74,1 procent av Volkswagen. En hel del är fortfarande teori, men det är mycket svårt att få bekräftelser från ett företag som inte kommunicerar med finansmarknaden.

Max Warburton svarar diplomatiskt på frågan vad han tycker om Porsches agerande, men poängterar att det vore oacceptabelt på i stort sett alla andra avancerade börser. Vad tror han då om Porsches ambitioner, är det makt över VW eller att göra ett klipp?

– Jag tror att deras mål är att ta kontroll över VW. Att de kunde tjäna pengar på hedgefonderna tror jag var en för dem lyckad bieffekt av deras strategi att ta över Volkswagen.

Hur mycket pengar har Porsche tjänat på kuppen?
– Det är omöjligt att säga. Vi vet till exempel inte vilket lösenpris de har på sina köpoptioner eller hur mycket de har fått betalt för att låna ut aktier. Det är tänkbart att de har tjänat över 10 miljarder euro. De har redan sagt att de har tjänat 6,8 miljarder euro på “optionsaffärer relaterade till VW”. Men man vet inte hur mycket som är cash och hur mycket som är bokföringsvinster beroende på värdestegringen på innehavet.

Vad säger de förvaltare som du pratar med, de som har förlorat pengar?
– De är rasande. Det finns de som granskar sig själva och undrar om de har satt sig in tillräckligt i de tyska börsreglerna och möjliga utfall av Porsches VW-strategi, andra tycker att detta är asymmetrisk information och att de har sett ett företag bete sig på ett sätt som de aldrig hade förväntat sig i en modern, utvecklad ekonomi.

Man kan ju hävda att några av världens smartaste finanshjärnor borde ha anat ugglor i mossen. VW hade astronomiska p/e-tal och ett av världens högsta börsvärden i en bransch som var på väg ner i avgrunden. Borde de inte ha stannat upp och tänkt: Finns det en hake här?

– Jo, absolut. Jag brukar säga att om man inte kan förklara varför aktiekursen är vad den är så ska man inte ge sig in i aktien.

De svenska hedgefonderna Zenit och Thyra har medgett att de har förlorat mycket pengar i VW. Även fonden RAM One pekas ut som en stor förlorare efter rekordstora tapp i september och oktober. Sannolikt har Porschekuppen kostat dessa fonder över 1 miljard kronor totalt.

– Jag är säker på att vi inte sett slutet av det här ännu. Hur ska Porsche lösa sina optioner? Vem ska finansiera dem? undrar Peter Thelin, förvaltare av Zenitfonden.

Han medger att hedgefonderna har åkt på en blåsning och förklarar hur de tänkte.

– Porsches agerande bygger på att de enligt tysk lagstiftning ska få ett så kallat domination agreement över Volkswagen och det är inte realistiskt. Vår tro om framtida bilförsäjning och kreditmarknad gör detta mycket svårt. Det ska bli intressant att se nästa steg.

________________________________________________________

Så går det till

Blanka: Att spekulera i att en aktie ska sjunka i värde. Blankaren lånar aktier av en aktieägare, säljer dem och väntar på att kursen ska gå ner. Blankaren gör en vinst om aktierna kan köpas tillbaka till ett lägre pris och därefter återlämnas till ägaren, men en förlust om aktierna köps tillbaka till en högre kurs.

Short squeeze: Uppstår när många investerare som har blankat en aktie vill komma ur positionen samtidigt. Eftersom många samtidigt vill köpa aktien stiger kursen kraftigt, varvid förlusterna för blankarna kan bli mycket stora.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.