”Han stör mig med frågor”
FRÅGA:
Jag är ny chef med ansvar för ett tjugotal medarbetare inom it och support på ett större företag. Där finns en ung välutbildad person med bra bakgrund och gott rykte i gruppen. Mitt problem är att den här unge mannen dagligen stör mig med frågor. Han verkar osäker, och vill hela tiden fråga mig innan han går vidare med sina arbetsuppgifter. Som ny chef har jag mycket att ansvara för, att sätta mig in i. Hans ständiga frågor gör att jag har svårt att koncentrera mig på mina uppgifter. I går knackade han på min dörr tio gånger. Jag börjar bli irriterad. Han avbryter mig i mitt jobb och mina tankar med detaljer som han borde lösa själv.
De andra medarbetarna verkar inte ha några svårigheter, utan arbetar på med goda resultat. Det är en trevlig person som presterar bra, men tar mycket tid med alla sina frågor.
Jag tvingas arbeta på kvällarna för att hinna med mina ansvarsområden. När jag väl kommer hem är jag ur balans, något som går ut över omgivningen. Det är dags för medarbetarsamtal. Jag undrar hur jag ska tala med honom. Tidigare har jag inte tagit upp detta som något problem, utan ställt upp och svarat på alla hans frågor som den goda chef jag önskar vara. /”Trött på frågor”
SVAR:
Jag förstår att det tar mycket tid och energi med alla frågor. Anser du att din medarbetare har tillräcklig kompetens för sitt jobb? Kanske din företrädare anställde en person som inte räcker till? Ligger en del av problemet hos dig? Är det kanske du som bidrar till att han blir orolig för att göra fel, genom att ställa frågor som kan göra honom osäker eller be honom komma med förslag till olika lösningar?
Är mannen osäker trots att han har rätt kompetens? Då får du fundera på hur du kan hjälpa honom att själv våga fatta beslut. Brukar han själv komma med förslag till lösningar, eller kommer han bara med problemen? Om han har bra förslag gäller det att uppmuntra honom att lita på sig själv. Fråga honom varför han kommer in till dig när han redan har svaret. Stärk honom att våga fatta beslut själv.
Tänk igenom – hur fel kan det bli? För det är ju det du är rädd för. Oftast går det mesta att korrigera i efterhand. Och olika medarbetare har sina sätt att arbeta på. Människor brukar vara mycket duktigare än man tror, om man bara vågar låta dem pröva själva och visa att man litar på dem. Som ny chef är det lätt att vara orolig och inte våga släppa ansvaret. Är det kanske till och med så att du själv gör delar av hans jobb, för att det ska bli på ditt sätt?
Om det är du som är nervös – arbeta på att ändra ditt eget agerande. Du skriver att han är duktig, så du kommer nog att finna en bra lösning på det här. Inför nästa medarbetarsamtal rekommenderar jag dig att fokusera på de här frågorna. Föreslå ett uppföljningsmöte. Då kan ni tala om alla övriga ämnen som brukar ingå i den typen av samtal.
Lycka till!
GUNILLA ARHÉN
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.