Handelsbanken: Det blir höga elpriser hela vintern

Vi kommer att se höga elpriser under hela vintern, spår Handelsbankens strateg Lars Henriksson.
Handelsbanken spår höga elpriser i vinter.
Handelsbanken spår höga elpriser i vinter. Foto: Johan Nilsson / TT

Sveriges elpriser låg nyligen nära de tidigare toppnivåerna 2003 och 2011, skriver Handelsbanken i sitt senaste nummer av tidningen Fokus Placeringar. Storbanken uttrycker det som att priserna på el ”rusat i höjden”.

Nu har svenska elpriser visserligen kommit ner lite men strategen Lars Henriksson spår att priserna kommer att vara höga hela vintern.

”Den europeiska elmarknaden blir allt mer sammanflätad, till stor del med hjälp av kablar genom Östersjön till länder som Tyskland, Polen, Danmark och Finland. När det är elunderskott på kontinenten och priserna stiger kraftigt vill våra svenska kraftbolag exportera, vilket bidrar till lägre utbud i Sverige och högre elpriser även här”, säger Lars Henriksson.

Vattenfall varnar för höga priser i vinter

Höga elpriser påverkar också inflationen och SHB-strategen Lars Henriksson flaggar för att de höga priserna också kan ”komma att dämpa den ekonomiska tillväxten något eftersom vissa delar av industrin kan bli olönsamma”.

HÖGA ELPRISER OROAR

Få personer har missat att priset på el har ”skenat”, skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett blogginlägg. En undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Nordnet visar att mer än varannan svensk är orolig för att höga elpriser och drivmedelspriser ska påverka den egna privatekonomin, skriver Bratt.

Undersökningen med över 1000 svarande visar att sex av tio svenskar är lite ”eller mycket oroliga för det höga elprisets påverkan på den egna privatekonomin”.

Vattenfall har tidigare varnat för höga elpriser i vinter mot bakgrund av att mindre regn och europeiska bränslepriser driver upp priserna.