Handelsbanken drar Finansinspektionen till domstol

Handelsbanken drar Finansinspektionen, FI, till domstol, ett beslut som även Klarna fattat tidigare. Bakgrunden är att myndigheten vill begränsa ett av bankens tillstånd för valutarisker vilket också kan leda till högre kapitalkrav, rapporterar Dagens industri, Di.
Erik Thedéen, säger att Nord Fondkommission är ett tydligt exempel på när försäljning drivs mot det som är gynnsamt för det egna företaget istället
Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Handelsbanken har sedan tidigare haft ett särskilt tillstånd från FI som reglerar bankens utländska exponeringar. Det har gällt fram till årsskiftet då FI fattat ett beslut som leder till att storbanken måste ta större hänsyn till valutarisken kapitalkravmässigt, erfar Di. Det går att jämföra med Nordea som fick ett liknande undantag av ECB.

Handelsbanken har överklagat och en prövning väntas nu i domstol.

”Bankrätt på FI kommer att lämna över det här ärendet till förvaltningsrätten”, uppger Victoria Ericsson, biträdande kommunikationschef på FI, för affärstidningen.

Det är ovanligt att storbanker överklagar beslut från FI, men det har hänt historiskt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.