Handelsbanken: Det blir ett tufft år – men snart vänder Riksbanken

Det är först år 2025 som svensk ekonomi lyfter igen, spår Handelsbanken i en färsk konjunkturrapport. "Det blir ett tufft år till, men sedan lättar det", enligt chefekonom Christina Nyman.
Handelsbanken: Det blir ett tufft år – men snart vänder Riksbanken - Christina_Nyman_tcm76-84580
Christina Nyman är chefsekonom på Handelsbanken. Foto: Pressbild.

Riksbanken sänker räntan första gången i juni. Det menar Handelsbankens analytiker och ekonomer i bankens senaste konjunkturrapport. I slutet av 2024 kommer styrräntan att ligga runt 3,25% och andra halvan av 2025 är den nere på 2,25%, enligt banken.

Anledningen är att inflationen fortsätter svalna och det finns goda indikationer på att ekonomin mjuklandar. Det leder till en mer förutsägbar ekonomisk utveckling de kommande åren.

Vi räknar med att en försiktig återhämtning i svensk ekonomi inleds andra halvåret i år. Nästa år tar tillväxten i ekonomin mer fart då penningpolitiken blir mindre åtstramande, arbetsmarknadsläget ljusnar och finanspolitiken mer expansiv”, kommenterar bankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande.

Handelsbanken beskriver det också som att Riksbanken “väntas göra en iögonfallande stor duvaktig omsvängning de senaste månaderna” och inleda försiktiga räntesänkningar i juni.

Regeringen öppnar plånboken

För att ta tillvara på tillväxten behöver svenska staten spendera mer pengar, enligt Handelsbanken. Bankens makroekonomer menar att överskottsmålet tvingas ned från och med 2027 och redan nästa år kommer det bli en expansiv finanspolitik i form av åtgärder värda 70 miljarder kronor.

”Vi räknar med att regeringen, efter att ha varit återhållsam till följd av inflationsutvecklingen, nu kommer öka reformtakten under andra halvan av mandatperioden och presentera förslag med både skattelättnader för hushållen och mer pengar till kommunsektorn, samtidigt som investeringstakten ökar”, kommenterar Christina Nyman. 

Handelsbanken lyfter fram att det kommande medlemskapet i försvarsalliansen Nato leder till en permanent ökning av försvarsanslagen.

Även för den svenska kronan ser det ljust ut. Enligt Handelsbankens analytiker kommer räntesänkningarna leda till en stärkt svensk krona. I slutet av 2024 väntas euron kosta 10,7 kronor och dollarn runt 9,5 kronor, enligt Handelsbanken.

Läs mer:

SEB: Svenska kronan kommer stärkas – Riksbanken sänker räntan i maj

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco