Handelsbanken sågar Thules VD-byte: ”Väldigt svårt att förstå beslutet”

Fritidsproduktbolaget Thule meddelade på torsdagskvällen att vd Magnus Welander lämnar och ersätts till hösten med Byggmax-chefen Mattias Ankarberg. Handelsbanken förvånas av beskedet och sänker sin kortsiktiga rekommendation för aktien till sälj.
Handelsbanken sågar Thules VD-byte: ”Väldigt svårt att förstå beslutet” - Mattias Ankarberg Byggmax
Mattias Ankarberg, VD för Byggmax.

”Vi har väldigt svårt att förstå styrelsens beslut att ersätta bolagets vd Magnus Welander. Under Welanders tid som vd har Thule höjt rörelsemarginalerna från 14 procent 2014 till 22 procent 2021 och aktien har stigit betydligt mer än börsen i stort. Dessutom tror vi att Welander varit avgörande för att bygga upp Thules företagskultur som utgör grunden för bolagets framgång”, skriver banken i en kommentar.

Handelsbanken skriver vidare att Thule visserligen har haft ett tufft 2022 och att en del av utmaningarna har varit att man byggt allt för stora lager.

”Bolaget har dock jobbat aktivt med frågan och fortsätter att leverera hälsosamma marginaler. Vi sänker vår kortsiktiga rekommendation till Sälj då vi förväntar oss en kraftigt negativ kursreaktion på de överraskande nyheterna”.

Thule har under morgonen även presenterat sin bokslutskommuniké för 2022 som visade på lägre omsättning och resultat samt sänkt utdelning. Aktien faller med över 12 procent.

På Affärsvärldens sida Aktierekar hittar du alla nya rekommendationer, köp- och säljråd och riktkurser för svenska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.