Här är fastighetspriserna 70 procent övervärderade

I Kina varnar nu regeringens tankesmedja, Akademin, för att priserna i kinesiska storstäder kan vara kraftigt övervärderade. 

Det är inte bara i Sverige som fastighetspriserna diskuteras.

Forskare Ni Pengfei vid Samhällsvetenskapliga akademin menar att den kinesiska ekonomin är allt för beroende av fastighetssektorn och att regeringens riktlinjer för fastighetsmarknaden inte hänger ihop, skriver Dagens Industri.

Ni Pengfei är även kritik till den jättelika stimulans som pumpade upp ekonomin under 2008 och 2009m, som han menar bidragit till prishöjningarna på bostadsmarknaden.

Internationella valutafonden (IMF) är dock inte lika oroade, utan skrev i sin nyligen utgivna rapport att ”bostäderna under 2010 års första hälft inte är signifikant övervärderade i Kina som helhet”. Samtidigt skriver IMF att vissa delar ”verkar alltmer frikopplade från fundamenta”, skriver Di.

Mer oroade är alltså de kinesiska forskarna som kartlagt 35 städer och bedömt att sju städer ligger markant över en rimlig marknadsnivå. Forskarna pratar om en övervärdering på 50-70 procent. 

Dessutom bedöms ytterligare elva städer ligga 30-50 procent över marknadspris. Bland de städer som bedöms ha alldeles för höga fastighetspriser är Peking och Shanghai, skriver Di.

Priserna har stigit med 8,6 procent på ett år. Samhällsvetenskapliga akademin tror att regeringens insatser för att kyla av marknaden kommer få effekt.

Kraven på högre kontantinsats och förbud att äga fler än en lägenhet kommer att få priserna att falla nästa år. I år har priserna ökat med 15 procent och tankesmedjan tror att investeringar i billigare bostäder kommer öka nästa år.

Analyschefen Song Huiyong, på Shanghai Centaline Property menar att regeringen nu måste se till att åtgärder mot spekulation på fastighetsmarknaden görs.

– Efter den här rapporten måste beslutsfattare i regeringen dra slutsatsen att åtgärderna mot spekulanterna på fastighetsmarknaden måste tillämpas mer strikt, säger Song Huiyong, analyschef på Shanghai Centaline Property till Di.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.