Här är fintechbolagen bland Sveriges hetaste unga startups

Smarta chip som fixar en kortlös vardag och ett ai-bolag som robotinvesterar åt privatsparare. Här är fintechbolagen som tog sig in på 33-listan över Sveriges hetaste unga bolag.
Här är fintechbolagen bland Sveriges hetaste unga startups - fintech-fidesmo-betterwealth-700_binary_6959953.jpg

Affärsvärlden och Ny Teknik har för tolfte året i rad granskat över 400 bolag och satt samman en lista över 33-lista för Sveriges hetaste unga teknikbolag och med på listan finns även fintechbolag.

Fidesmo lanserade i början av året betalningstjänsten Fidesmo Pay tillsammans med Mastercard. Samarbetet innebär att alla som vill bygga in stöd för kontaktlösa transaktioner i sina produkter kan göra det med teknik från Fidesmo, samtidigt som Mastercard får möjlighet att synas i fler produkter. För närvarande finns modeller från Triwa och Ur & Penn anslutna mot Fidesmo, och SEB har lanserat stöd i Sverige och Norge.

Men framtiden handlar inte bara om klockor och betalningar.

– Tillsammans med en av världens största mobiltelefontillverkare har vi bland annat gjort en demo kring den nya standard för kollektivtrafik som rullas ut i södra Sverige i höst, säger vd Mattias Eld.

Det andra fintechbolaget på 33-listan är Betterwealth, som hjälper privatsparare ta investeringsrisk smartare via maskininlärning – lösningar som hittills varit endast för resursstarka institutioner.

Betterwealths egenutvecklade investeringstjänst automatiserar oberoende råd och förvaltning via avancerad dataanalys.

Rådgivningen beaktar varje kunds situation, sparmål och riskpreferenser. Utifrån en väl avvägd målrisk optimerar Betterwealth sedan fram strategiska portföljvikter för olika tillgångsklasser via börshandlade fonder (etf:er). Sedan sker en dynamisk allokering mellan tillgångarna.

Med på listan finns även Blockkedjeföretaget Chromaway, som har dragit igång projektet Chromia – en plattform som ska göra upp med exempelvis Ethereums alla tillkortakommanden.

Att många inom krypto- och blockkedjekretsar tror på Chromaways satsning råder det inget tvivel om: Chromaway har under det senaste året tagit in 135 miljoner i riskkapital. Investerarna köper så kallade tokens, digitala enheter som kan stiga i värde om Chromaways produkter blir efterfrågade.

Fidesmo

Gör: Plattform för kontaktlösa transaktioner

Ort: 2013

Startår: Stockholm

Anställda: 22

Omsättning: 1,2 MSEK

Riskkapital: cirka 50 MSEK

Huvudägare: Grundarna och 82an Invest

År på 33-listan: 2017, 2018, 2019

Betterwealth

Gör: Professionell investeringstjänst online

Ort: Malmö/London

Startår: 2016

Anställda: 7

Omsättning: 0 SEK (tjänst lanserades under 2018)

Riskkapital: 13 MSEK plus pågående kapitalrunda 10 MSEK

Huvudägare: Grundarna, NFT Venture och Collector Venture

År på 33-listan: 2019

Chromaway

Gör: Blockkedjeteknik

Ort: Stockholm

Startår: 2014

Anställda: 40

Omsättning: 1,6 miljoner (2017)

Riskkapital: 135 miljoner kronor

Huvudägare: Grundarna

År på 33-listan: 2019

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets