Här är nästa års börsvinnare

Under 20 av de senaste 25 åren har Affärsvärldens aktieportföljer utklassat den genomsnittliga utvecklingen på börsen. Här följer de aktier vi tror på för 2003, skrivet för Affärsvärldens årsbok som kommer ut i veckan.

I skrivande stund har börsen stigit med 30 procent sedan de panikartade dagarna i september.

Fortsätter uppgången? Eller är den redan över när boken finns ute hos er läsare?

Vi har inga svar. Vi tror emellertid, efter att ha vägt samman ränteutvecklingen, konjunkturindikatorer och möjliga politiska förändringar, att börsen står ungefär 10 procent högre om ett år.

Med utgångspunkt från detta har vi plockat fram femton aktier som ska slå index under 2003. Ingen bransch är överrepresenterad utan det är de enskilda aktierna som sätts i fokus. Varje enskild aktie ska gå att räkna hem – ingen aktie får plats för att de har någon slags “vikt” i index.

Lågriskportföljen utmärks av aktier med hög direktavkastning. Samtliga alternativ slår bankräntan.

Fastighetsbolagen går mot ett mellanår med fortsatt tomma lokaler och fallande hyror, men risken för kursfall är begränsad av de starka balansräkningarna. Vårt val faller på Wihlborgs som via utmärkt ledning och en bra organisation i större utsträckning än konkurrenterna har lyckats fylla tomma lokaler. Bolaget handlas med 30 procent rabatt och utdelningen ligger runt 6 procent. Vinsterna hålls uppe av de löpande förvaltningsintäkterna på ett par hundra miljoner om året liksom lika mycket i form av massiva utförsäljningar av bostäder.

NCC har inte mycket fastigheter kvar i sin portfölj efter sommarens stora försäljning till Goldman Sachs. Men fastigheter för i alla fall 1 miljard ska ut under 2003, liksom maskinverksamheten och betongrörelsen. Trots en allt sämre byggmarknad väljer vi därför att förnya förtroendet för bolaget och ta med dem i portföljen.

Utförsäljningarna gör att skulderna minskar drastiskt och det ser ut som om Alf Göransson också får ordning på rörelsen. Resultatet för 2002 landar på en miljard och om halva vinsten efter skatt delas ut till aktieägarna betyder det en direktavkastning på 7 procent.

Även SCA tillhör de aktier som får förnyat förtroende. Med ett p/e-tal på 10 inför 2003 känns aktien både billig och trygg. En vinstökning på 10 procent under nästa år är inte att förakta. Handelsbanken, som går under mäklarnamnet oxfilén, passar också in i lågriskportföljen. Kostnaderna är under kontroll. Kreditförlusterna likaså.

Med ett p/e-tal på 11 känns risken inte särskilt hög och när marknaden inser att utlåningen till telekomindustrin är begränsad kan aktien ta fart.

Sista aktien i lågriskportföljen blir krigsmaterialtillverkaren Saab. Aktien har länge karaktäriserats som en obligation och passar utmärkt i portföljen. Orderboken täcker intäkterna de närmaste åren och utdelningen ligger strax över bankräntan. Nya beställningar kan dra kursen.

I medelriskportföljen är det mera blandat. En bank får plats. Det är Nordea. Risken är högre än i Handelsbanken, eftersom de väntade kreditförlusterna är större. Men chansen till kursuppgång är bra mycket större om banken får ordning på kostnaderna. Den låga värderingen, p/e 10 på nästa års resultat, gör att bolaget redan börjat återköpa egna aktier, vilket är positivt.

Bilreservdelskedjan Mekonomen har länge varit en av Affärsvärldens favoriter. Det fortsätter aktien att vara. Efter köpet av danska Ostergaard har omsättningen ökat kraftigt. Om marginalerna kan lyftas ser aktien riktigt billigt ut. Med kraftiga vinstökningar är en värdering på 15 gånger vinsten inte farlig.

Bilunderleverantöreren Haldex borde hitta tillbaka till fornstora dar under nästa år. Den viktiga lastbilsmarknaden i USA kommer sannolikt att förbättras något nästa år samtidigt som bolagets forskningsintensiva verksamhet Traction nu visar allt bättre kvartalsförsäljning och därmed inte kommer att belasta koncernresultatet under nästa år.

Ståltillverkaren SSAB tar också plats i portföljen. Bolaget är lågt värderat och har fått igenom prishöjningar samtidigt som besparingarna börjar ge effekt. Det höjer vinsterna och lyfter rimligen SSAB-aktien. En uppgång på 20 procent till 120 kronor är motiverad. Samtidigt får vi ta del av SSAB:s utdelning som nästa år beräknas bli drygt 5 kronor per aktie.

Sista aktien i medelriskportföljen är Capio. Sjukvårdsföretaget gör som Jan Stenbeck och utmanar monopol. Kassaflödet är starkt och tillväxten likaså. Ändå värderas bara bolaget till ett p/e-tal på 16 inför det kommande året.

I högriskportföljen är Axis återigen ett av våra självklara val. Bolaget har snabbt skaffat sig en stark position på marknaden för nätverkskameror. Den växer snabbt och potentialen är mycket stor i synnerhet för tillämpningar som övervakning och säkerhet. Marknaden hos kunder som banker, fängelser och liknande institutioner är enorm. Dessutom har Axis nu nått lönsamhet med ett positivt kassaflöde.

Tele2 var det enda svenska företag på Business Weeks lista över världens 100 bästa IT-företag i november. Företaget växer snabbt och har lyckats bli lönsamt med ett positivt kassaflöde. Ända sedan det kritiserade köpet av SEC och dess fasttelefoniverksamhet runt om i Europa har Tele2 med vd Lars-Johan Jarnheimer i spetsen levererat precis det man lovat – ofta lite till.

Ett bioteknikbolag får plats i form av Q-med. Potentialen och tillväxten inom affärsområdet estetik gör att värderingen på 85 kronor per aktie är låg. Q-med har visat att det går att växa snabbt både när det gäller omsättning och vinst. Det kommer bolaget fortsätta att göra de närmsta åren.

Golvtillverkaren Pergo är inne i samma situation som NCC, med den skillnaden att Pergo var långt värre ute. Bolaget höll faktiskt på att gå i konkurs, men en nyemission i kombination med ny ledning fick haveristen att sprattla till igen.

Numera är förlusterna stoppade och verksamheten går med vinst. Skulderna är betalade och aktien handlas med en rabatt på över 30 procent på eget kapital. Varje försäljningskrona värderas till 25 öre. Bolaget är dessutom en uppköpskandidat.

Slutligen faller vårt val på Studsvik som värderas till en tredjedel av omsättningen och under eget kapital. Själva rörelsen visade vinst under det senaste kvartalet och vi tror att vändningen kommer under nästa år. För bara några år sedan, när bolaget låg i Atle, trodde marknaden att bolaget var värt flera miljarder. I dag är börsvärdet bara 300 miljoner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight