Här är vinnarna i Årets Bolagsjurist 2023

För elfte året i rad utses Årets Bolagsjurist av Affärsvärlden, Sveriges Bolagsjurister och advokatfirman Vinge. Här är årets vinnare!
Här är vinnarna i Årets Bolagsjurist 2023 - DSC_6861-lowres
Petra Hedengran, Linus Hagman, Charlotte Törnberg prisas i Årets Bolagsjurist. Foto: Mikael Ingemyr

Medan näringslivet tyngs av allt fler juridiska frågor som måste hanteras så är det få som uppmärksammar bolagsjuristernas insatser som gör att näringslivet fungerar. Därför har Affärsvärlden, Sveriges bolagsjurister och advokatfirman Vinge instiftat priset Årets Bolagsjurist – som under onsdagskvällen delades ut för elfte året i rad.

Utmärkelsen är indelad i tre kategorier: Årets Bolagsjurist, Årets Uppdrag och Årets Stjärnskott. En jury har utsett nio finalister och Årets Bolagsjurist 2023 är…

Petra Hedengran, chefsjurist på Investor

Petra Hedengren är Årets Bolagsjurist. Foto: Mikael Ingemyr

”Det känns jätteroligt, jag är väldigt hedrad och jag tycker det är viktigt att man uppmärksammar den här rollen som bolagsjurister har som är en ganska ensam utmanande roll, men som är världens roligaste jobb”, säger Petra Hedengran som tar emot priset Årets Bolagsjurist på Gamla Riksarkivet i Gamla Stan, Stockholm.

Motiveringen till Årets Bolagsjurist lyder:

Årets Bolagsjurist är en ledare och chefsjurist som i sin yrkesgärning spelar en betydande roll dels för verksamheten i fråga, dels för det svenska näringslivet. Med klarsynthet, integritet och exceptionell juridisk skicklighet visar hon väg i en bredd av frågor med fokus på strategisk bolagsstyrning.

Som chefsjurist för en av landets ledande aktörer sätter Årets Bolagsjurist riktningen för ett stort antal branscher och bolag med betydande global påverkan. Ett uppdrag som kräver såväl djup som bred kompetens och ett mycket gott omdöme.

Årets Bolagsjurist personifierar på ett utmärkt sätt bolagsjuristens ofta avgörande roll i ägarstyrningen, där ett legalt ledarskap skapar förutsättningar och avtryck för såväl nutid som framtid.

Petra Hedengran började på Investor 2007. Under den perioden har näringslivet i stort blivit allt mer juridifierat, inte minst har reglerna kring börsbolag blivit fler.

”Det finns mycket som blivit bättre och mer transparent genom den ökade regleringen. Det är dock en slagsida till att specifikt noterade bolag läggs på allt fler regelverk, en del som dessutom är mycket betungande och ibland svävande i sin utformning”, säger Petra Hedengran.

”En uppenbar risk finns att regelbördan jämfört med att vara onoterad blir för stor och detta är en oroväckande utveckling. En del regelverk är också så pass svårtolkade att det blir lätt att göra fel när det istället borde vara enkelt att göra rätt”, fortsätter hon.

Vad är svårast i din roll?

”En av de största utmaningarna är att vara på bollen vad gäller kommande regelförändringar och utveckling inom relevanta områden. Det händer mycket, bland annat i EU och om man vill försöka påverka så måste man vara snabb och ha ett bra nätverk för att ha en chans till framgång. En annan utmaning är att ha bra rutiner och processer för att implementera och följa alla de nya regler som kommer.”

Årets Uppdrag: Charlotte Törnberg, f.d. chefsjurist på Instabox

Charlotte Törnberg tar hem priset för Årets Uppdrag. Foto: Mikael Ingemyr

”Transaktionen mellan Instabox och Budbee var en av de största transaktionerna förra året och en ’merger av equals’ vilket var väldigt spännande och annorlunda från det jag har gjort tidigare. När man gör en investeringsrunda eller köper ett bolag så finns ju alltid en part som är i maktposition och här skulle vi hitta en lösning där alla var glada”, säger Charlotte Törnberg som tar emot priset för Årets Uppdrag.

Hon har nu lämnat Instabox för att bli chefsjurist på Dustin.

Motiveringen till Årets Uppdrag lyder:

När två jämbördiga och snabbväxande marknadsaktörer går samman ställer det stora krav på den juridiska ledningen. I egenskap av chefsjurist har mottagaren av Årets Uppdrag inte bara ansvarat för sammanslagningens juridiska delar, utan även innehaft det övergripande ansvaret för transaktionen hos en av aktörerna.

Mottagaren av Årets Uppdrag har med betydande lösningsfokus spelat en avgörande roll för genomförandet av en komplex och utmanande affär, där man i en ”merger of equals” bildar ett nytt bolag som vid sammanslagningen värderas till 18 miljarder kronor. Årets Uppdrag går till en bolagsjurist som varit instrumentell i en framgångsrik fusion, som utgör en av de största affärerna i Sverige under 2022.

Årets Stjärnskott: Linus Hagman, Head of Legal på Kognity AB

Linus Hagman är Årets Stjärnskott. Foto: Mikael Ingemyr

”Jag är på ett bolag som har en vision som jag delar – och det är att förbättra utbildning för världens barn. Det gör att man verkligen kan prestera i sin roll. Det är väldigt kul att få det här priset, det här gör vi om”, säger Linus Hagman som utses till Årets Stjärnskott.

Motiveringen till Årets Stjärnskott lyder:

Årets Stjärnskott är en driven och yrkesskicklig ung jurist som tagit en betydelsefull roll i en verksamhet under tillväxt. Med lösningsfokus, nyfikenhet och ett starkt affärsmannaskap är Årets Bolagsjurist en vägvisare i en bransch som bryter ny mark, och skapar tillgång till nya möjligheter till lärande.

Med verksamhet i över 100 länder axlar Årets Stjärnskott en bred och komplex juridisk palett, där god förmåga att hantera både kommersiella och regulatoriska frågor har avgörande betydelse för verksamhetens utveckling.

Att vara ett stjärnskott är att vara en ung jurist med drivkraft, omdöme och förmåga att göra betydande skillnad i organisationen. Årets Stjärnskott personifierar detta mycket väl och kan spås en lysande framtid.

Alla finalister

Årets Bolagsjurist

Petra Hedengran

General Counsel på Investor

Maria Hemberg

Chefsjurist på Volvo Cars

Malin Lönnqvist

Chefsjurist på Kivra

Årets Uppdrag

Charlotte Törnberg

F.d chefsjurist på Instabox Group

Henrik Johansson,

General Counsel på Nordic Capital

Liisa Rajala Malmgren

Chefsjurist på Alight

Årets Stjärnskott

Linus Hagman
Head of Legal på Kognity AB

Sofia Tågelin
Chefsjurist på Hidden Dreams

Lovisa Kronsporre
Bolagsjurist på Danderyds Sjukhus

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Valour