Här finns styrkan i verkstan

Den medelstora verkstan har framtiden för sig. Med bättre lönsamhet än storbolagen, mer renodlad verksamhet och industrimän som vill bygga upp något stort finns förutsättningar för kurslyft.

Att placera i medelstora verkstäder med börsvärden på 2-6 miljarder kronor har varit en av de bästa aktieaffärerna en placerare kunnat göra under de senaste årens börsras. Sextetten Cardo, Gunnebo, Hexagon, Höganäs, Munters och Seco Tools har i genomsnitt stigit med 36 procent sedan årsskiftet 1999/2000.

Under samma tid har de större verkstadsbolagen rasat kraftigt på börsen. En stor del av förklaringen är den omvända aktielogiken under 1990-talets sista 18 månader. Det var en tid då placeringar i de lönsamma men lite tråkiga medelstora bolagen övergavs för bolag som sade sig surfa på ny teknik och prioriterade tillväxt.

Ytterligare kurspress kom från storleksfixeringen. Företagsledarna hetsades att förvärva och kapitalförvaltarna blev slavar under index och köpte indextunga storbolag. Medelstora verkstäder blev synonymt med låg värdering.

Placerarna har återgått till att uppskatta lönsamhet. Kurserna har tagit igen förlorad mark. Ändå gick inte misshandeln av aktierna spårlöst förbi. Tvärtom. Såren blev djupa när industriella köpare och riskkapitalister tog tillfället i akt att utföra en av svensk börshistorias mest omfattande utrensningar.

Ett dussintal välskötta medelstora verkstäder som BT Industries, Kalmar Industries, Lindab, PLM och Svedala sögs upp. Att döma av bolagen som är kvar på börsen är det köparna som dragit det längsta strået.

Bland dem som nosat upp aktierna finns Fredrik Lundberg som köpt in sig i Cardo och Melker Schörling som tagit kommandot i Hexagon. Industrivärden har lockats till kategorin med köp i Munters.

Fortsatt intressant
Huvudägare där plånboken styr är ett gott skäl för att aktierna kommer att fortsätta att vara intressanta placeringar. Tilltalande är också att det är svårt att hitta bolag som är mer renodlade och lättanalyserade än Höganäs (metallpulver), Munters (avfuktning) och Seco Tools (skärverktyg). De övriga tre är också på god väg bort från konglomeratträsket. Cardo sålde förra året i väg sina tågbromsar och står numera på två ben, pumpar och portar. Hexagon koncentrerar sig mot mätteknik och Gunnebo mot säkerhet.

Något som utmärker nästan alla bolag är att huvudägarna driver på med en aggressivare expansion än i de stora verkstäderna. Uppenbart vill de bygga något stort. De ambitionerna kittlar. Målen är ambitiösa och ledningarna säger att de ska öka volymer, omsättning eller vinster med tvåsiffriga tal. Det ger en något högre risk än för de stora verkstadsbolagen.

Men förutsättningarna att växa är också bättre.

Marknadstillväxten är inte så mycket högre men balansräkningarna är lättare. I ett snabbfotat företag som Munters behövs det t ex bara 60 öre i tillgångar för att omsätta en krona. Genomsnittet i kategorin är låga 80 öre mot 1,06 kronor för de större verkstäderna. Även en jämförelse av marginaler och lönsamhet talar till de medelstoras fördel.

De sex bolagen i Affärsvärldens genomgång kan delas in två divisioner. I förstaligan spelar Höganäs, Munters och Seco Tools. Trion tillhör yppersta lönsamhetseliten i svenskt näringsliv. Avkastningen på eget kapital pendlar mellan 20 och 30 procent.

De är renodlade, växer mestadels organiskt och har både låg rörelserisk och små skulder. Cardo, Gunnebo och Hexagon huserar i andraligan. Lönsamheten är något lägre, 10-15 procent.

Branscherna är mogna. Det kompenserar Gunnebo och Hexagon med aggressiva förvärv. Rörelserisken i de två bolagen är hög och finansiellt bär bolagen på rikligt med förvärvad goodwill. Soliditeten är 30-35 procent. Bägge har sidoverksamheter kvar som de gärna skulle växla in mot aktier i kärnaffärerna.

Placeringar i de två aktierna kräver en tro på att ledningarna ska fortsätta att lyckas med sina företagsköp. Solida Cardo har också uttalat aggressiva tillväxtambitioner. Med en försiktig ägare i Fredrik Lundberg är det dock svårt att ta tillväxttankarna på riktigt allvar.Munters. Lätt att växa – köp
Munters: Snygg historik och väl utmejslad och beprövad strategi i den växande nischen avfuktning. Mycket små medel behövs för att växa. Tillväxtmålet på 10 procent ser ut att vara i underkant. Tillväxtbolag till lågt pris.

Seco Tools. 6 procent avkastning – köp
Seco Tools: Skärtillverkaren hade varit ett drömföretag om inte Sandvik hade ägt 60 procent av kapitalet och 90 procent av rösterna. Ägandet begränsar både expansionsplaner och aktiens likviditet. Högkvalitativ och organisk tillväxt på 6 procent per år motiverar inte ensamt kursen. Det gör däremot direktavkastningen på drygt 6 procent och en soliditet på 55 procent.

Cardo. Målet är att växa 15 procent – vänta
Cardo: Pumpar och portar är mogna branscher med fragmenterade strukturer. Det innebär goda förvärvschanser. Målet är att växa med 15 procent, varav hälften via förvärv. Det ser svårt ut att nå. Historiskt har försäljningstillväxten stannat på 5 procent och den närmaste tiden hänger vinsten mer på hur sparprogrammen och marginalerna utvecklas. Försiktig ägare och starka finanser även efter vårens extrautdelning talar för en fortsatt generös utdelningspolitik.

Hexagon. Kaxigast i gruppen – vänta
Hexagon: Det forna utvecklingsbolagets stökiga struktur är under omvandling mot mätteknik. Företaget har stor inköpt goodwill och har fortsatt stora förvärvsplaner. Troligtvis måste något säljas för att förverkliga dem. Målet att öka vinsten per aktie med 15 procent per år är kaxigast i gruppen. Det är också risken. Mycket hänger på ledningen.

Höganäs. Förlorar på stark dollar – vänta
Höganäs: Sju av tio omsättningskronor till bilkunder är inte kul i dagens konjunkturläge. Men presspulver tar andelar från andra material och bolagets försäljning av högförädlat pulver med högre lönsamhet ökar stadigt. Tillsammans med utbyggnaden av kapaciteten i USA ser det 10-procentiga målet för försäljningstillväxt rimligt ut. Särskilt som bolaget spär på med förvärv. Förlorar på stark dollar men har säkrat bra. Uppköpschans.

Gunnebo. Marginalen på väg upp – sälj
Gunnebo: Med ett antal förvärv har en stark position inom säkerhet byggts upp. De senaste fem åren har omsättningen mer än dubblats trots en svag organisk tillväxt på 1-3 procent. Efter ökade goodwillavskrivningar och finansieringskostnader har vinsten före skatt hållit en något beskedligare tillväxttakt. Satsningen på kassahanteringssystemet Safepay ser lovande ut. Enligt ledningen är omstruktureringarna gjorda och marginalen på väg uppåt. Värderingen kräver fortsatta förvärv men finanserna är svagast i gruppen.Här är de starkaste korten
Bolag Direkt- Vinst- Rabatt Betyg
avkastning tillväxt p
Köpvärda
Munters 1,9 % 11 % 0 % 12,9 %
Seco 6,4 6 0 12,4
Avvakta
Cardo 5,1 8 10 11,8
Hexagon 3,4 13 30 11,5
Höganäs 3,4 8 0 11,4
Säljvärd
Gunnebo 3,1 8 30 7,8

Så läser du tabellen:
Direktavkastning: Aktuell utdelning genom börskurs. Cardo justerat för extra utdelning på 32 kronor per aktie.
Uppskattad vinsttillväxt: Affärsvärldens prognos för de närmaste fem åren.
Rabatt: Hexagon och Gunnebo har åsatts 20 procent i rabatt för sin mer riskabla förvärvsstrategi och 10 procent för konglomeratstrukturen. Cardo 10 procent för sin konglomeratstruktur.
Betyg: Direktavkstning plus uppskattad vinsttillväxt med avdrag för rabatt. Modellen bygger på att utdelningstillväxten långsiktigt förväntas följa vinsttillväxten i bolaget. Ett värde över placernas avkastningskrav indikerar köp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF