Här köper flest insiders

DATA Efter vårens rapportflod kan insynspersoner börja tanka aktier igen. Här är bolagen som har flest insiderköpare.

Vad har Scandic, Essity och Öresund gemensamt? En ljus framtid, om man får tro insynspersonernas handel i aktierna.

Hotellkedjan Scandic toppar listan med 6 insiderköpare, till ett värde av 6,87 miljoner kronor. Det är en bra bit över andraplatsens Öresund, med insiderköp för 1,88 miljoner kronor.

Värt att notera är att omsorgsbolaget Attendo, som vinstvarnade i slutet av mars, finns med på listan. Sedan vinstvarningen är aktien ned 12 procent efter viss återhämtning i april.

Pertti Karjalainen, vd för den problemtyngda verksamheten i Finland, har dock fortsatt sälja aktier till storägaren Nordstjernan, som nu äger 17,3 procent av bolaget. Anledningen till Finlandschefens försäljningar, som summerar till över 2,54 miljoner aktier till ett värde av drygt 128 miljoner kronor, uppges vara att han behöver sänka sin belåning. Efter den senaste aktieförsäljningen äger Pertti Karjalainen motsvarande 12,0 procent av kapital och röster i Attendo.

Insiderhandeln i Attendo är ett tveeggat svärd – fem köpare och två säljare har handlat i aktien den senaste månaden. Nettot av transaktionerna är dock negativ, nära 160 miljoner kronor under perioden.

Ytterligare en vinstvarnare på listan är bettingbolaget Global Gaming. Aktien har sedan vinstvarningen i april rasat med drygt 40 procent, vilket har givit köpläge för fem personer ur bolagets styrelse och ledning. I rapporten för årets första kvartal lät den tillförordnade vd:n Tobias Fagerlund försiktigt optimistisk:

”I slutet av månaden (april, reds. anm.) kunde vi konstatera viss tillväxt – om än från nya lägre nivåer. Det är en ljusning i vad som hittills varit ett mycket turbulent år. Samtidigt vet vi utifrån senaste månaderna att förhållandena kan ändras snabbt och det är därför för tidigt att konstatera ett permanent trendbrott”, skrev han.

 

Källa: Holdings 20 maj 2019

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.