Hård kamp om miljonärernas pengar

”Private banking”-trenden blir allt hetare, aktörerna allt fler och kampen om miljonärerna allt hårdare. Inom kort ger sig Quesada, grundat av före detta Trevise-VD:n Tommy Jacobsson, in i striden. Innan årets slut ska de ha 100 kunder och vara uppe i en förvaltningsvolym på två miljarder kronor.

Kampen om bankkunderna hårdnar och aktörer från allt fler olika håll ger sig in i striden om det lönsammaste segmentet, kvalificerad rådgivning åt folk som har råd att betala för sig. Den senaste tiden har alltfler utländska aktörer, bland andra schweiziska EFG Private Bank, annonserat sin entré på den svenska marknaden. Samtidigt profilerar svenska aktörer som Skandia sig allt hårdare mot rika privatpersoner och i och med bildandet av SEB Swedbank framstår SEB, som de senaste åren samlat på sig ”rikingar” i sin Enskilda Banken, allt tydligare som ett alternativ för kunder med minst en miljon på fickan.

En av de som räknar med att få en del av kakan är Tommy Jacobson, före detta VD för Trevise. Tillsammans med ytterligare några kolleger från Trevise ligger han nu i startgroparna med sin kapitalförvaltning Quesada, för övrigt döpt efter hans travhäst. 75 Mkr har dragits in för att finansiera bolaget och de kunder man ”vill ha” är kontaktade. ”Verksamheten drar igång så fort de formella tillstånden är klara. Men telefonerna har börjat ringa och vi har redan fått tacka nej till några kunder. 80 procent av dem vi hittills frågat är gamla kontakter och vi kommer inte att aktivt söka nya kunder eftersom vi inte har ambition att bygga ett stort företag”, säger Tommy Jacobson.

De max 100 kunder som bolaget tänker ta sig an är inte vilka som helst – Quesadas klientel lär bli både kändistätt och välbeställt. Skådespelare som Robert Gustavsson, Magnus Härenstam och nöjesdrottningen Vicky von der Lancken finns redan med i företaget som investerare, liksom fotbollsstjärnor som Kenneth Andersson och Fredrik Ljungberg, och flera av dem väntas även bli kunder.

Någon uttrycklig ekonomisk undre gräns för att få bli kund finns inte, men Tommy Jacobsson räknar med att de 100 kunderna svara för en volym på minst två miljarder kronor, vilket genomsnittligt innebär 20 Mkr per kund i förvaltat kapital. Därmed hamnar Quesada sig i det övre skiktet av private banking-aktörer, som annars spänner över allt från krav på en miljon kronor (som är gränsen för att bli kund i SEB Enskilda Banken) till 50 Mkr (gränsen för ”diskretionär förvaltning” på Lancelot Asset Management).

”Det råder en rätt stor förvirring runt begreppet, det används ofta men i helt olika betydelser. Många av de fondkommissionärer som profilerar sig som ’privat bankers’ ser en möjlighet att döpa om en gammal tjänst och ta ut en halv procent extra i avgift. Och det de svenska storbankerna håller på med är inte i närheten av vår verksamhet, de har varken tradition eller förmåga att konkurrera med oss.”

Hur mycket Quesada kommer att ta betalt för förvaltningen är hemligt, liksom hur mycket man räknar med att tjäna första året. ”Det beror på exakt när vi kommer igång, men priser och avgifter är inget vi konkurrerar genom – de vi vänder oss till är inte särskilt priskänsliga”, säger Tommy Jacobsson. Istället är det med tid, tillgänglighet och erfarenhet man tänker locka kunder. ”Hela den här trenden är en direkt reaktion mot storbankernas sätt att hantera sina kunder, som gör allt för att slippa träffa kunder och flyttar ut dem ur banklokalen, till exempel genom att stöpa om dem till internetbanker. Människors behov av rådgivning ökar snarare än minskar, och för en kund är det inget argument att deras bank är Europas eller Sveriges största. Det som räknas är att man får den service, tid och uppmärksamhet man vill ha”, säger Tommy Jacobsson.

Själv tänker han göra just service till en paradgren, och bygga bolaget runt vad som liknar en liten, exklusiv familj. ”Våra kunder ska inte behöva ha några andra ekonomiska kontakter än oss, men ändå ha samma produktutbud som de skulle ha i en av storbankerna. Vi har olika typer av samarbeten med Handelsbanken, American Express och OM just för att kunna hjälpa till med alla delar av ekonomin. Och vill någon ha en signerad fotbollströja till sin son i födelsedagspresent ska vi kunna hjälpa dem med det också.”

Det sistnämnda är inte så långsökt som det låter. Inom ramen för Quesada ska också delar av de 75 Mkr som utgör grundplåten för bolaget investeras i max fem projekt varav tre är klara; Djurgårdens fotbollslag, spelsajten Unibet och medicinteknikföretaget Optovent.

Inom bolaget finns också ”Wall Street Club”, som är ett nätverk för de cirka 70 investerare som gått in med pengar i bolaget. ”Tanken är att agera lite nätverksbyggare mellan investerarna. De kommer från vitt skilda branscher och är alla bra på sitt, vi kommer att kombinera nätverksträffarna med någon form av studiebesök eller arrangemang förlagda till Wall Street – därav namnet.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets